Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Certificatul verde, pașaport pentru viață sau abuz? Terheș: Dacă se continuă nebunia, o să vedeți răzmerițe. VIDEO
VIDEO

Exclusiv. Certificatul verde, pașaport pentru viață sau abuz? Terheș: Dacă se continuă nebunia, o să vedeți răzmerițe. VIDEO

Europarlamentarul Cristian Terheș este un antivaccinist convins și pledează de la Bruxelles pentru drepturilor tuturor europenilor, inclusiv cei nevaccinați. Podcastul EVZ Play moderat de Robert Turcescu a comentat cele mai diverse poziții, inclusiv total divergente, legate de certificatul verde: este acesta un pașaport al dreptului la viață sau un abuz?

Prin intervenție directă la EVZ Play, Chris Terheș a pus în discuție statutul real al certificatului verde: ne face liberi sau înrobiți? Trebuie menționat că Avocatul Poporului a etichetat proiectul de lege care se dezbate în Parlament ca fiind discriminatorie, iar sindicatele acuză că oamenilor li se îngrădește dreptul la muncă.

Terheș: Oamenii au dreptul la opțiuni

Europarlamentarul a subliniat că la origine certificatul verde era menit „să faciliteze libertatea de circulație între statele membre. Creăm acest sistem universal ca să nu mai pună o persoană în carantină. Au fost câteva voci în Parlamentul European care a criticat premisa. Un drept fundamental nu e facilitat de stat, nu un privilegiu pe care ți-l dă statul. Am fost în minoritate.

Reprezentanți ai PNL și USR aplaudau în aprilie-mai introducerea certificatului. Orice persoană poate să se adreseze Curții Europene de Justiție să atace direct actul respectiv. Încep măsurile restrictive la nivel național. De la un principiu frumos s-a ajuns să fie condiționate drepturi și libertăți fundamentale cum e dreptul la muncă. Oamenii au dreptul la opțiuni”, a explicat Terheș.

Tensiunea la nivel european e imensă”

Chris Terheș a precizat că la nivelul întregii Uniuni există o tensiune maximă fiindcă se impun același măsuri. „În toate țările există același narativ, aceeași retorică. S-a dat un ordin de undeva și toți îl execută. Dacă se continuă nebunia și oamenii ajung să nu mai aibă nimic, o să vedeți răzmerițe. Când ai pierdut totul nu mai nimic de pierdut”..

Hoandră: Spiritul acestor restricții e frica

Clujeanul Octavian Hoandră a admis că nu se mai simte ca în dictatură, ca în vremea lui Ceaușescu pe care și-o aduce aminte bine, însă „spiritul acestor restricții e frica. Are rolul de a nu se mai ajunge la saci cu morți. În țările cu rată mare de vaccinare nu există saci cu morți ca la noi și scene cu excavatoare„.

Versiunea integrală a emisiunii poate fi urmărită aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]