EXCLUSIV Acad. Victor Voicu: De ce vaccinații transmit mai departe virusul. Carantina este o soluție. „Sunt îngrijorat de soarta României” (II)

EXCLUSIV Acad. Victor Voicu: De ce vaccinații transmit mai departe virusul. Carantina este o soluție. „Sunt îngrijorat de soarta României” (II) Academicianul Victor Voicu/ sursă: arhivă EvZ

Academicianul Victor Voicu, profesor de farmacologie, toxicologie, psihofarmacologie clinică și preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române, a oferit ziarului Evenimentul Zilei un interviu în care a abordat complexitatea virusului SARS-COV-2 care generează boala COVID-19. În partea a II-a a discuțiilor, vicepreședintele Academiei Române a explicat pe înțelesul tuturor pericolul apariției noilor tulpini inclusiv în România, scăderea eficienței vaccinului, motivul pentru care și persoanele vaccinate se pot infecta și măsurile la care trebuie să apelăm astfel încât să ne salvăm viețile.

Sabina Popescu: Având în vedere creșterea virulenței și avertizările potrivit cărora România s-ar putea confrunta cu o nouă tulpină a SARS-COV-2, în ce măsură apreciați că ne vor mai ajuta vaccinurile anti-COVID-19? Unii specialiști spun că nici măcar trei doze nu ar putea fi suficiente. 

„Nu putem spune că vaccinul nu mai este eficient deloc!”

Victor Voicu: Apariția noilor variante este favorizată tocmai de această răspândire în masă a virusului. Aceste mutații sunt mai adaptate și mai agresive. Pe măsură ce apar noi variante, există și riscul ca vaccinurile să nu mai aibă eficiență mare. Virusul se numește antigen, noi producem anticorpi. Generând modificări structurale, antigenul și domeniul de legare se modifică. Dacă acestea se schimbă, anticorpii nu mai sunt specifici pentru această variantă și, deci, vaccinul nu mai este eficient atât cât speram. Atenție - nu putem spune că vaccinul nu mai este eficient deloc! 

Marii producători sunt acuzați acum că nu au adaptat vaccinul la variantele care circulă la nivel populațional. Este o poziție corectă, ei trebuie să ia măsuri astfel încât să adapteze vaccinul la variantele dominante. Ele se împrăștie pentru că sunt mai contagioase, au afinitate mai mare, infectivitate mai mare. Deci, varianta Delta devine dominantă pentru că e mai agresivă și atunci ești obligat să iei măsuri să-ți adaptezi și mijlocul de prevenire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vaccinul este un mijloc de prevenire, un medicament profilactic, care generează imunitate care să-l ajute pe individ să reziste la impactul viral, pentru că anticorpii neutralizează virusul. Noi facem vaccinul antigripal anual tocmai din cauza acestei variabilități virale a virusului.

Cum ar putea arăta viitorul: Vaccinare sezonieră împotriva virusului

Sabina Popescu: Credeți că va trebui să ne vaccinăm sezonier, ca în cazul gripei? 

Victor Voicu: Probabil vom face vaccinuri sezoniere din cauza variantelor SARS-COV-2, pentru a-i bloca revenirea. Sunt tentat să cred că acesta este viitorul, după ce infectivitatea sau îmbolnăvirile vor scădea. Noi facem testări ca să observăm care este nivelul de contaminare. Persoanele infectate prezintă antigenul. Problema este că discuțiile se opresc aici și nu continuă. Nu știu dacă se întâmplă din cauza faptului că se tem să nu sperie populația. Persoanele infectate trebuie să fie izolate. Contaminarea în cazul virusului SARS-COV-2 este de 2-4 persoane pentru fiecare individ infectat.

Sabina Popescu: Sunteți specialist în decontaminare. Ce soluții credeți că se mai pot aplica în România, în situația actuală, pentru prevenirea viitoare a îmbolnăvirii cu COVID-19?

Motivul pentru care persoanele vaccinate se pot infecta

Victor Voicu: Trebuie respectate măsurile de protecție fizică. Masca este obligatorie. Oamenii trebuie să se apeleze la mijloace de protecție a cavității nazale și a gurii, pentru că prin gură expulzăm, iar prin nas inhalăm nori de viruși, în cantități mari. Putem să ne contaminăm. Dacă suntem vaccinați, nimic nu împiedică virusul să intre din atmosferă în cavitatea nazală. În acest caz, nu faci boala sau faci forme ușoare, însă poți fi contagios. 

Decontaminarea se face cu antiseptici. E simplu: te speli pe mâini, te dezinfectezi pe bază de alcool, care în procent de 70% omoară virusul. Deci nu este o problemă să îl înlături și să păstrezi igiena.

Oamenii trebuie să înțeleagă acest lucru. Pe mine, lipsa de educație mă sperie. La nivel populațional, sunt tot felul de personaje care își dau cu părerea. Vaccinul a apărut în lumea științifică acum circa 200 de ani. Am scăpat de multe pandemii prin vaccinare. Avem acea cicatrice de când am făcut vaccinul anti-variolă, dar ne comportăm de parcă ar fi prima dată când auzim de vaccin. Mă sperie această lipsă de percepție a unor realități. Este știință, suntem oameni de știință.

Victor Voicu: „În familie, care sunt mesajele? Să denigrezi știința?”

Problemele sunt de educație. Nu există ceva mai esențial pentru o populație decât educația, școala. Este vorba despre cei șapte ani de acasă. În familie, care sunt mesajele? Să iei totul în glumă, să denigrezi și să persiflezi știința, progresul, valorile, reperele? Aceasta e o cale a pierzaniei. Degradezi o lume, o populație și un popor prin lideri care nu sunt lideri. Un popor trebuie să aibă lideri și valori. Gândiți-vă la Brătieni, au făcut România Mare. Ionel Brătianu a stat trei ani (!) și s-a gândit ce să facă și cum să facă.

Sabina Popescu: Pentru că ați făcut referire la valori, aș vrea să vă întreb - care este poziția dvs față de atacul lansat, recent, de profesorul Oliver Jens Schmitt în presa elvețiană? A denigrat și Biserica, și Academia Română, precizând că acestea „amenință prin ideologia naționalist-ortodoxă legăturile României cu Occidentul”.

Victor Voicu: Știu cine este personajul. Pe mine m-a surprins că a atacat România, unde el a fost bine primit, onorat. Noi, românii, suntem primitori. Să ataci fundamentele și reperele românești, adică Biserica, credința, în contextul în care Europa are o populație creștină, iar principiile ortodoxiei sunt extrem de umane și blânde, de înțelegere, sensibilitate și de iubire...

Nu am înțeles care a fost motivul pentru care a atacat Biserica și Academia, o instituție națională, identitară. Academia Română a fost construită în jurul ideii de limbă română. Mugurele, nucleul a fost Societatea Literară. Limba maternă, pe care o înveți de la mama, este determinanta identității. Este o chestiune obiectivă. Cum poți să îți permiți să ataci cetățile identitare și de credință ale românilor, Biserica și Academia? Înseamnă că ți-ai pierdut controlul și, de fapt, urmărești ceva.

Nu îți vei atinge țelul, stimate domn pe care am n-am avut onoarea să te cunosc. Îmi pare rău că ai atacat aceste valori ale românilor. Nu este elegant. 

Carantina este o soluție: „Nu înseamnă că ni s-a luat libertatea”

Sabina Popescu: Revenind la măsurile de prevenire a răspândirii virusului, care este părerea dvs despre impunerea carantinei în acest moment? Ar fi privită ca o soluție inumană?

Victor Voicu: Văd tot felul de grupuri de oameni care ies în stradă și scandează „Libertate!”. Libertatea nu a luat-o Guvernul, ci virusul. El este vinovatul. Faptul că ne apărăm nu înseamnă că ni s-a luat libertatea. Eu însumi mi-am tăiat din libertate, de doi ani de zile nu am mai părăsit Bucureștiul. Nu, nu m-au obligat întotdeauna autoritățile. Vorbim, din nou, despre un comportament manipulator. Problema libertății și a drepturilor omului trebuie judecată cu echilibru și obiectivitate. 

Spuneți de carantină și limitarea circulației. Trebuie să privim astfel: agresorul este virusul, receptorul este populația. Dacă nu înțelegeți prin rugăminți și nu aveți convingerea că trebuie să vă apărați pe voi înșivă și pe cei din jur, atunci vă obligăm. Eu, personal, aș face asta. 

Nu înțelegem că omorâm un popor, o economie? Ajungem la consecințe indirecte din cauza lipsei de responsabilitate a noastră, a fiecăruia în parte și a tuturor împreună. Nu se poate să nu ții cont de interesele națiunii, ale acestui popor.

România, cea mai îndatorată țară din UE: „Nu văd încă lumina de la capătul tunelului”

Sabina Popescu: Care este imaginea dvs asupra situației economice din România, în acest moment? Suntem, totuși, țara europeană care are o datorie cât toate statele UE la un loc. Vorbim despre date publicate pe site-ul Băncii Centrale Europene.

Victor Voicu: Eu sunt îngrijorat de soarta și viitorul României. Nu văd încă lumina de la capătul tunelului. Nu văd clasa politică românească să treacă în mod lucid la selectarea unor lideri performanți, oameni de mare anvergură, capabili, generoși, care să se uite pe ei și să se dedice intereselor României, să facă echipe, să redreseze economic țara, să crească încrederea poporului în acești aleși ai neamului, acești lideri. 

Țara își poate reveni. Resurse avem, dar trebuie hotărâre, fermitate, respect reciproc între ei și națiune. Trebuie să avem un proiect. Ce facem cu această țară în următorii 3, 5, 30 de ani? Încotro o îndreptăm, care sunt proiectele noastre de țară? Această demagogie nu are niciun sens, trebuie făcute fapte de anvergură. Ne-am câștigat libertatea în 30 de ani, dar ce-am făcut, de exemplu, cu școala? Mai avem o școală bună preuniversitară, care îți dă conținutul elementar de cunoștință și cultură? Îi discredităm pe profesori, copiii sunt obraznici, îi jignesc, îi umilesc, pentru că nu au cei șapte ani de acasă. 

Educația, ca „urcatul pe munte”. Victor Voicu, despre școala online

Am văzut că la școală este tendința ca la clasele mici să se transforme orele în joacă. Educația nu este joacă, ci un proces dificil, de lungă durată și constant. Educația e un proces permanent, cu eforturi și suferință, care nu se încheie niciodată. Nu e cu distracție. Când urci pe munte, la 2.000 de metri, te lovești, sângerezi, te rănești. Credeți că educația este altfel? E ca urcatul pe un munte. 

Pe mine pe decepționează profund lipsa de responsabilitate în abordarea educației, care este fundamentul major al unei societăți. O societate needucată, uitați cum reacționează și la crize. Alte popoare din Europa reacționează diferit pentru că sunt educați cu fermitate. 

Sabina Popescu: Ceea ce mă conduce la următoarea întrebare - cum arată viitorul României din punct de vedere educațional, având în vedere școala online impusă pe fondul pandemiei? Ar trebui copiii să revină la școală?

Victor Voicu: Din nefericire, aceste generații vor fi sacrificate. După părerea mea, aceasta este o mare problemă. Economia o mai poți redresa, însă acești copii sunt sacrificați. Ei trec în clasele viitoare fără a ști carte. Nu știu matematică, limba română, gramatică, nu știu istoria României. Ce faci cu proștii neamului? Trebuie gândită foarte bine situația.

După părerea mea, ministrul Educației e om serios și ferm, cu experiență. El se străduie, dar trebuie să găsim soluții. Părerea mea e că elevii trebuie să meargă la școală, cu respectarea măsurilor sanitare - să se spele pe mâini la intrare și la ieșire din școală, să poarte mască și să păstreze distanțarea socială. Unde nu sunt condiții pentru școala online, copiii trebuie să meargă la școală. 

Va urma...

Elveția cere ajutorul Academiei Române în pandemia de COVID-19. Acad. Victor Voicu: „Iată de ce acest virus este atât de agresiv” (I)