UPDATE. Proteste în România. În Piața Universității și Piața Victoriei mii de oameni strigă „Libertate”. Jandarmii în alertă

UPDATE. Proteste în România. În Piața Universității și Piața Victoriei mii de oameni strigă „Libertate”. Jandarmii în alertă

Românii sunt în stradă. Mii de oameni din toată țara au ieșit alături bucureșteni la protestele de sâmbătă din Capitală. Piața Universității și Piața Victoriei au fost luate cu asalt de cei care s-au săturat să le fie încălcate drepturile. „Libertate fără certificate”, este laitmotivul serii.

UPDATE 1: Protestatarii din Piața Victoriei au plecat spre Palatul Cotroceni pentru a cere demisia președintelui Klaus Ioannis, considerat principalul vinovat pentru starea dezaastruasă în care se află, în prezent, România.

Miile de protestari scandează „Jos Guvernul!”, „Jos Arafat”, Jos Iohannis!”, „Nu cedăm!”, „Unitate!”

UPDATE:

Ne puteți urmări și pe Google News

Au apărut și primele incidente. În nordul țării, tocmai în orașul sucevean, Rădăuți.

Peste o sută de oameni au ieșit să protesteze, în centrul orașul împotriva restricțiilor. Cu toate că manifestația era una pașnică, jandarmii i-au întâmpinat, însă, pe cei ieșiți în stradă, cu jeturi de gaze lacrimogene. Mai multe persoane au căzut victimă brutalității forțelor de ordine fiind necesară intervenția mai multor autospeciale de Salvare.

Nici în Piața Victoriei, lucrurile nu sunt foarte calme. Participanții la mitingul din Piața Universității au sosit aici și se spune că și cei din galeriile de fotbal. În aceste momente se discută, pe un ton ridicat, cu jandarmii. Au existat și mici îmbrânceli, dar lucrurile s-au calmat rapid.

Protestatarii își strigă nemulțumirile și vor să pornească spre Palatul Cotroceni pentru a cere demisia președintelui Iohannis.

În acest moment între 8 și 10 mii de persoane sunt în centrul Capitalei la protest, numărul acestora crescând de la minut la minut.

Și efectivele de jandarmi au crescut simțitor în ultimele minute.

Știrea inițială:

Cetățeni de toate vârstele au decis să iasă în stradă pentru a protesta împotriva restricțiilor, șefului DSU, Raed Arafat și guvernanților.

La ora 17, traficul rutier în Piața Universității a fost blocat de protestatari, în ciuda opoziției jandarmilor.

„La Palatul Cotroceni cântă cucuveaua, Iohannis și cu ai lui și-au găsit beleaua” se strigă la Universitate. Referire evidentă la „șlagărul” „golanilor” cară răsuna aici seară de seară, în primăvara democrației românești, în anul 1990.

Se scandează și împotriva a ceea ce ei numesc dictatură medicală. „Avem imunitate, fără paşpoarte”, „Nu forţaţi, nu ne vaccinaţi”, strigă protestatarii care cer renunțarea la certificatul verde şi nu vor impunerea vaccinării.

Prezent la miting, senatorul Diana Șoșoacă a declarat că militează pentru „alegeri anticipate, o țară liberă și să nu mai fim conduși de securiști”.

În fața Guvernului, sunt alte mii de oameni cu aceleași revendicări. Și aici s-a încercat blocarea bulevardului, numai că deocamdată, jandarmeria face față asaltului nemulțumiților. Cu steaguri, vuvuzele și lozinci, oamenii clamează libertatea. Mai mult, o clasă politică care să nu fie „trădătoare”. Se solicită demisia premierului Florin Cîțu și a lui Raed Arafat.

Protestatarii din Piața Universității plecă în marș către Piața Victoriei

În aceste momente protestatarii din Piața Universității plecă în marș către colegii lor de suferință din Piața Victoriei. Deși mobilizați în număr mare, jandarmii fac cu greu față numărului mereu în creștere, de protestatari. La proteste și-au anunțat prezenta și galeriile echipelor de  fotbal din Capitală.

Protestele se extind în toată țara. Sute de oameni s-a strâns și la Cluj Napoca, Sibiu și în alte orașe mari ale României.

Potrivit reglementărilor în vigoare, protestele se pot desfăşura cu prezența a 100 de persoane. Excepție a făcut evident congresul PNL de weekendul trecut de la Romexpo, unde au fost peste 5.000 de persoane.

În Bucureşti, sâmbătă, rata de incidență este de 8,28 la mie.

Raed Arafat i-a amenințat pe protestatari că cei care nu respectă regulile vor fi amendați, „chiar și acasă”. El spune că se vor dispune măsurile care se impun.