Evenimentul Zilei > International > Carantină pentru milioane de europeni care nu s-au vaccinat! Urmează România? Alertă
Carantină pentru milioane de europeni care nu s-au vaccinat! Urmează România? Alertă

Carantină pentru milioane de europeni care nu s-au vaccinat! Urmează România? Alertă

Decizie majoră în Europa! Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a dezvăluit duminică faptul că de luni, milioane de persoane din Austria care nu s-au vaccinat împotriva Covid-19 vor fi plasate în carantină.

La fel cum se întâmplă și în România, și în Austria există o rata scăzută de vaccinare împotriva Covid-19. În tentativa de a face faţă creşterii exploziei de cazuri noi de Covid-19, autoritățile austriece au apelat la această măsură radicală.

„Trebuie să creştem rata vaccinărilor! Este ruşinos de scăzută″, a declarat Schallenberg într-o conferinţă de presă. La finalul acesteia au fost anunţate noile măsuri și a fost confirmată intrarea în carantină.

Până s-a ajuns aici, cancelarul austriac s-a consultat cu guvernatorii celor nouă provincii ale Austriei. „Situaţia este serioasă. Al patrulea val (al pandemiei de coronavirus) ne afectează din plin.

Acest lucru se întâmplă din cauza variantei Delta (a virusului), dar şi din cauza ratei scăzute de vaccinare″, a completat Alexander Schallenberg, citat de EFE.

Carantină pentru cei care nu se vaccinează

Conform Agerpres, acesta a confirmat că nu a fost deloc o decizie ușoară. Totuși, cancelarul este conștient că în prezent, aceasta este singura soluție de preveni înrăutățirea situației.

Astfel, oricât de nepopulară este măsură, obiectivul acestuia este de a închide acest „cerc vicios″. Mai mult, Schallenberg a recunoscut că decizia „nu a fost luată cu inima uşoară″.

foto: commons.wikimedia.org

„Dat fiind că rata de vaccinare este cum este, vom rămâne blocaţi într-un cerc vicios″, a spus politicianul. Așadar, măsura va fi adoptată duminică noapte de legislativul de la Viena și va intra în vigoare de luni.

Mai întâi, ea va fi valabilă pentru 10 zile şi va afecta 2 milioane de persoane. De asemenea, există opţiunea prelungirii acestei măsuri, dar pentru asta va fi nevoie de un nou vot în Parlament.

Austria are rată mică de vaccinare

Agerpres a notat că aproximativ 65% din populaţia Austriei este vaccinată cu schema completă. Este una dintre cele mai scăzute rate din Europa occidentală.

Astfel, persoanele nevaccinate vor putea ieşi din casă doar pentru anumite activităţi considerate vitale. Printre ele se numără cumpărăturile, mersul la serviciu, la şcoală sau la medic.

Cei care nu s-au vaccinat îşi mai pot părăsi locuinţele pentru o scurtă plimbare sau pentru a se vaccina. Pentru a se asigura de respectarea măsurii, autorităţile vor efectua controale aleatorii.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi de până la 500 de euro. Companiile pot fi amendate cu 3.600 de euro. În acest moment există destricţii majore pentru cei care au refuzat vaccinare împotriva Covid-19.

Spre exemplu, persoanele nevaccinate trebuie să prezinte un test negativ la coronavirus pentru a putea merge la muncă.