Episodul agentului Felix a fost una dintre fazele premergătoare fugii lui Pacepa în SUA. În momentul în care Pacepa a fugit în RFG, de unde a cerut azil politic în SUA, Iulian Vlad a stat acolo două săptămâni, „căci nu erau convinși că a defectat. Inițial s-a discutat despre o răpire, a apărut un articol în Die Welt. Presiunea majoră a fost din partea poliției vest-germane, serviciile au lăsat aceste informații să se scurgă pe surse„, potrivit istoricului Liviu Țăranu.

Cercetătoarea Alice Barbu a precizat că Securitatea, printr-o comisie condusă de generalului Iulian Vlad și Emil Macri, avea liste ale agenților români fugiți în străinătate. Însă Pacepa a reușit să contracareze cam toate măsurile decise contra acestora. Până la el mai existaseră în jur de 13-14 defectori.

A eșuat Pacepa în blocarea mitingului sau nu a acționat?

În opinia lui Alice Barbu, momentul care l-a făcut pe Pacepa să se decidă să dezerteze a fost un miting contra lui Ceașescu, organizat în timpul unui turneu al dictatorului în SUA, în aprilie 1978. „Pacepa știa că va avea loc, nu a reacționat, conform documentelor CNSAS. Când Ceaușescu a aflat, l-a tras la răspundere”, a relatat cercetătoarea CNSAS.

„Vizita a fost crucea de pe cariera lui Pacepa. Acel miting al unei grupări iredentiste de la New York, s-a aruncat cu roșii, cu ouă pe parbrizul mașinii prezidențiale, a fost organizat de emigrația românească. Pacepa a cerut serviciului secret american să oprească acel miting. Ceaușescu a fost foarte mânios”. Însă au existat și alte motive complementare care au grăbit decizia lui Pacepa, iar unul dintre ele are legătură cu unul dintre frații lui Ceaușescu.

Versiunea integrală a emisiunii este la acest link.