Evenimentul ZileiSocialEveniment extrem de rar în lumea științifică. Cercetătorii au dat lovitura deceniului acolo unde nu se așteptau

Eveniment extrem de rar în lumea științifică. Cercetătorii au dat lovitura deceniului acolo unde nu se așteptau

Eveniment extrem de rar în lumea științifică. Cercetătorii au dat lovitura deceniului acolo unde nu se așteptau
Rămăşiţele unui dinozaur erbivor au fost descoperite de către cercetători în cel mai arid loc de pe Pământ.

Oamenii de ştiinţă au descoperit în deşertul Atacama din Chile rămăşiţele unei specii necunoscute anterior de dinozaur, care în urmă cu milioane de ani trăia în mijlocul vegetaţiei luxuriante din locul care în prezent este cel mai arid din lume, un peisaj selenar alcătuit din roci şi nisip, informează luni Reuters.

O echipă condusă de geologul chilian Carlos Arévalo a adus la lumină rămăşiţe de Arackar licanantay – ”oase de Atacama”, în limba kunza – la o distanţă de 75 de kilometri sud de oraşul deşertic Copiapó.

Titanozaurul avea capul mic, gâtul şi coada lungi şi spatele neobişnuit de plat în comparaţie cu alţi dinozauri asemănători lui.

Studii paleontologice recente sugerează că Arackar a trăit într-un peisaj format din plante cu flori, ferigi şi palmieri din perioada cretacică, în urmă cu 66-80 de milioane de ani. În contrast cu acele vremuri, în unele regiuni din Atacama din prezent nu a mai plouat de o sută de ani, iar condiţiile sunt nefavorabile pentru plante sau animale.

Descoperirea unui titanozaur în partea vestică a Munţilor Anzi din America de Sud reprezintă un eveniment rar, mai multe specii fiind găsite în Argentina şi Brazilia, spre est.

Rămăşiţele de dinozaur au fost descoperite pentru prima dată în anii 1990 şi au fost descrise de oamenii de ştiinţă în jurnalul Cretaceous Research.

Arackar pare, de asemenea, mai mic în comparaţie cu dimensiunile unora dintre ceilalţi titanozauri. Dinozaurul Argentinosaurus, descoperit în partea estică a Anzilor din ţara învecinată Argentina, avea o lungime de peste patru ori mai mare, au indicat oamenii de ştiinţă.

Rămăşiţele de dinozaur vor fi expuse la Muzeul de Istorie Naturală din Chile, instituţia fiind însă închisă în această perioadă din cauza restricţiilor asociate pandemiei de coronavirus.

CITEȘTE ȘI Noi surprize în celebrul serial ”Cine a ucis-o pe Sara”. Netflix lansează al doilea sezon al serialului de succes


Accesează: