Europarlamentarul Cristian Bușoi cere Comisiei Europene să se implice în reforma pieței de electricitate

Europarlamentarul Cristian Bușoi cere Comisiei Europene să se implice în reforma pieței de electricitate

Europarlamentarul Cristian Bușoi din partea PNL, a precizat că a cerut joi Comisiei Europene să se implice activ în reforma pieței de electricitate. El a adăugat că este momentul să se regândească proiectarea pieței de energie electrică.

Cristian Bușoi conduce Comisia pentru industrie, cercetare și energie în cadrul Parlamentului European. Astfel, în interiorul acesteia europarlamentarul a menționat că s-au discutat câteva aspecte principale.

Prin urmare, au fost abordate măsurile de economisire a energiei în perspectiva iernii, situația de pe piețele de gaz și electricitate, precum și măsurile pro active ce trebuie luate, astfel încât să existe o imagine eficientă a sistemului de energie.

„Am cerut Comisiei Europene să se implice pentru reforma pieței de electricitate. Cetățenii români și toți ceilalți cetățeni europeni au așteptări foarte mari în legătură cu prețul energiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este momentul să regândim proiectarea pieței de energie electrică. Sistemul de energie trebuie să funcționeze în folosul oamenilor. Piața trebuie să fie în slujba consumatorilor și dacă consumatorii nu sunt mulțumiți, trebuie să intervenim”, a precizat Bușoi într-un comunicat de presă.

El a adăugat că metodologia costului marginal, este depășită și trebuie revizuită de urgență. Aceasta generează alinierea prețurilor de pe bursele de electricitate la cel mai mare preț, destinat inițial să sprijine regenerabilele.

În plus, există un plan comun adoptat, ce are drept scop reducerea voluntară a consumului de gaz cu 15%, până la finalul lunii martie 2023.

În final, Cristian Bușoi a precizat că toate măsurile anunțate au rolul de a diminua din impactul negativ ce va apărea în cazul crizei prelungirii crizei energetice, cauzată de „șantajul Federației Ruse”, potrivit comunicatului emis.

UE și criza energetică

Uniunea Europeană se confruntă cu o gravă criză energetică, din două cauze principale: perspectiva penuriei de gaze naturale și creșterea explozivă a prețurilor la energie. În acest sens, UE a convocat recent o reuniune de urgență pentru a găsi soluții la această situație.

Preşedinţia cehă a Uniunii „va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei pentru a discuta despre măsuri de urgenţă specifice penru a face faţă situaţiei energetice”, a declarat prim-ministrul Petr Fiala într-un tweet. 

Aprobată de Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, această decizie vine când cele 27 de state membre ale UE încearcă să-şi reducă dependenţa faţă de Rusia în materie de aprovizionare cu petrol şi gaz.