Confruntată cu criza, UE se va reuni de urgenţă: „Suntem într-un război energetic cu Rusia şi acest lucru dăunează întregii UE”

Confruntată cu criza, UE se va reuni de urgenţă: „Suntem într-un război energetic cu Rusia şi acest lucru dăunează întregii UE”

Prim-ministrul ceh, a cărui ţară asigură preşedinţia Uniunii Europene, a declarat vineri că ţara sa va convoca o reuniune de urgenţă pentru a face faţă crizei energetice legate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

reşedinţia cehă "va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei pentru a discuta despre măsuri de urgenţă specifice penru a face faţă situaţiei energetice", a declarat prim-ministrul Petr Fiala într-un tweet. 

Aprobată de Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, această decizie vine când cele 27 de state membre ale UE încearcă să-şi reducă dependenţa faţă de Rusia în materie de aprovizionare cu petrol şi gaz. 

Reducerea aprovizionărilor şi îngrijorarea privind viitorul au provocat o creştere vertiginoasă a preţurilor energiei în Europa. 

Ministrul ceh al îndustriei şi comerţului, Jozef Sikela, a declarat pe Twitter că consiliul european al energiei urmează să se întrunească "cât mai curând posibil". 

"Suntem într-un război enegetic cu Rusia şi asta dăunează întregii UE", a declarat el. 

Vineri, Germania şi Franţa au anunţat preţuri record pentru electricitate în 2023, contractele pe un an crescând la 850 de euro pe megawattora în Germania şi la peste 1.000 de euro în Franţa, faţă de 85 de euro în cele două ţări anul trecut.  

Comisia Europeană prevede să reducă cu doua treimi dependenţa UE faţă de gazul rusesc în acest an şi să pună capăt dependenţei sale faţă de furnizarea rusă de combustibil înainte de 2030. 

O "problemă paneuropeană" 

Puternic dependentă de importurile de gaz provenind din Rusia, Republica Cehă s-a angajat să facă din securitate energetică prioritatea sa în timpul cât asigură preşedinţia UE, care a început în iulie. 

Dl Sikela a declarat că piaţa energiei a încetat să funcţioneze corect în urma reducerii aprovizionării ruse. 

"Într-o anumită măsură, piaţa a devenit incontrolabilă, volatilitatea pieţei nu mai răspunde la veştile bune în vreme ce ştirile proaste se acumulează şi fac preţurile să crească", a declarat el presei miercuri. 

"E o problemă a întregii Europe şi bineînţeles, dacă ai piaţa europeană şi o problemă paneuropeană, modul cel mai simplu de a căuta o soluţie este la nivel paneuropean", a adăugat el. 

Printre soluţiile posibile, dl Sikela a  menţionat plafonarea preţurilor şi diversificarea preţurilor în funcţie de tipul de producere a energiei. 

UE a ţintit sectorul energetic rusesc în sancţiuni, interzicând importurile de cărbune provenind din Rusia. 

Planul său care urmăreşte să reducă cu 15% consumul de gaz în toată Uniunea pentru a face faţă crizei preţurilor energiei a intrat în vogoare la inceputul lunii. Obiectivul este să permită UE să-şi consolideze rezervele de gaz în vederea iernii care riscă să fie foarte dificilă. 

Unele ţări membre au obţinut totuşi derogări de a această regulă, deoarece sunt prea dependente de aprovizionarea din Rusia, notează lalibre.be

(Traducere Rador)