Volodimir Zelenski, acuzații de terorism economic la adresa Rusiei. Europa caută soluții la criza energiei
- Ionel Sclavone
- 29 august 2022, 18:52
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia de terorism economic. El a arătat că Vladimir Putin încearcă să împiedice statele europene să acumuleze rezerve de gaze pentru a face față iernii ce urmează. Zelenski a comentat, astfel, anunțul făcut de reprezentanții Gazprom cu privire la oprirea livrărilor sub pretextul unor lucrări de întreținere.
Rusia mizează pe creșterea facturilor la energie, care va afecta puternic populația și economiile europene, iar pentru aceasta încearcă să împiedice statele să-și constituie rezervele de gaze naturale. În acest context, Volodimir Zelenski a făcut o serie de acuzații la adresa Rusiei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a participat printr-o legătură video la o conferință despre energie din Norvegia. El a vorbit despre terorism economic, în condițiile în care Gazprom plănuiește oprirea livrărilor de gaze prin Nord Stream, sub pretextul unor lucrări de întreținere. Gazoductul aprovizionează Germania, și nu numai, cu gaze din Rusia, prin Marea Baltică.
Or, oprirea funrnizării de energie prin această conductă nu face decât să întărească temerile statelor europene că Moscova încearcă să pună presiune pe Occidentul care se opune invaziei sale în Ucraina.
De altfel, găsirea unor soluții pentru a împiedica majorarea prețurilor, dar și pentru identificarea unor resurse alternative la gazele rusești sunt pincipalul subiect de pe agenda politică a toamnei. Germania se confruntă cu creșteri ale prețurilor de referință ale energiei electrice pentru 2023. Acestea au depășit, în prima zi a săptămânii 1.000 de euro pe megawatt/oră.
Cehia propune plafonarea prețurilor
Premierul Cehiei, Petr Fiala, a declarat că este nevoie de un răspuns coordonat de Uniunea Europeană. Drept urmare, Cehia, care deține președinția UE, a convocat o reuniune de urgență a miniștrilor energiei, pe 9 septembrie.
„Înaintea Consiliului UE pentru energie, dorim să găsim o modalitate de a ajuta oamenii și întreprinderile asupra căreia să ne punem de acord cu ceilalți lideri europeni”, a precizat Petr Fiala.
Săptămâna trecută, Cehia a declarat că analizează posibilitatea de a obține sprijin pentru un plafon la prețul energiei care să fie aplicat la nivelul întregului bloc comunitar. Măsura este susținută și de Italia, prin premierul demisionar Mario Draghi.
Germania și Italia se pregătesc de iarnă
Germania și Italia, care depind în mare măsură de importurile de gaze rusești, își fac stocuri de gaze înainte de sezonul rece. Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că instalațiile de gaz sunt pline în proporție de 80% și se așteaptă ca prețurile să mai scadă. Italia a atins un nivel similar, ceea ce oferă o protecție împotriva unor noi șocuri de aprovizionare.
Pe de altă parte, Ben van Beurden, directorul general al producătorului de gaze Shell, a avertizat că penuria ar putea persista.
„S-ar putea foarte bine să avem mai multe ierni în care va trebui să găsim cumva soluții”, a declarat acesta, conform Reuters.