România, cel mai scump curent din Europa! Energia electrică a ajuns la 700 de euro/MWh
- Andra Puiu
- 26 august 2022, 11:37
Joi, 25 august, prețul la bursă pentru energia de a doua zi a depășit în anumite intervale orare chiar și 700 de euro/MWh. În moneda românească, acest lucru înseamnă 3.461 de lei pentru MWh.
Experții în energie au transmis că pe români îi așteaptă o iarnă grea. De asemenea, ei sunt îngroziți de prețurile cu care se tranzacționează acum electricitatea în România. În comparație cu alte țări, avem aproape cea mai scumpă energie electrică din Europa, iar prognozele nu sunt deloc îmbucurătoare. Ieri, 25 august, prețul la bursă pentru energia de a doua zi a depășit în anumite intervale orare chiar și 700 de euro/MWh.
Astfel, țara noastră ocupă unul dintre locurile fruntașe în ceea ce privește tranzacționarea energiei, cu 616 euro/MWh. Pentru că piața este interconectată, tarifele plătite de noi sunt aproape similare cu cele din țările vecine. Totuși, prețurile sunt mult mai mari decât în alte state precum Norvegia, care a încheiat tranzacții cu 324 de euro sau Spania și Portugalia, cu 182 euro/MWh. Specialiștii spun că acestea sunt prețuri dinamice pentru tranzacții încheiate pe loc în funcție de necesitățile fiecărei țări și nu se reflectă neapărat în factura finală a consumatorului.
Ce spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă
„Ceea ce vedem noi sunt de fapt niște tranzacții care s-au încheiat între firme care au dorit să vândă și firme care au dorit să cumpere și sunt prețuri pe care ei le-au apreciat că pot practic să le oferteze, să le plătească pentru a putea să-și satisfacă clienții de energie electrică. Semnalul este de lipsă a unei oferte suficiente față de cererea de energie, această lipsă a ofertei înseamnă creșteri de preț”.
Lipsa ofertei se vede și în consumul României. Potrivit Transelectrica, în ultimele 10 zile am importat zilnic energie electrică. Inițial, s-a pornit de la 200 de megawatti adăugați în rețeaua noastră din surse externe pe 15 august. Totuși, România a ajuns chiar și la aproape 1.000 de megawatti importați într-o zi, la început de săptămână.
Ce înseamnă importul de energie pentru România
Faptul că am importat energie pentru echilibrarea sistemului poate însemna că țara noastră nu are capacitatea de a produce cât ne trebuie. Totuși, poate fi liată în vedere și varianta că traderii au găsit în altă parte energie la un preț mai bun, fie el și de peste 600 de euro megawattul.
Momentan, prețurile la energie pentru consumatorii casnici au fost plafonate de Guvern. Însă creșterea prețurilor de tranzacționare poate influența negativ cheltuielile de producție, de pildă. Acest lucru va conduce automat la scumpiri în lanț, informează PROTV.