Evenimentul Zilei > Politica > Nou scandal în Coaliție. PSD, atac dur la ministrul Energiei. „Povara incompetenței lui Virgil Popescu”
Nou scandal în Coaliție. PSD, atac dur la ministrul Energiei. „Povara incompetenței lui Virgil Popescu”

Nou scandal în Coaliție. PSD, atac dur la ministrul Energiei. „Povara incompetenței lui Virgil Popescu”

Un parlamentar PSD îl acuză pe ministrul Energiei de incompetență și îi cere să vină cu soluții care să oprească majorarea nejustificată a prețurilor la gaze. Deputatul Mihai Weber susține că partidul său a reglementarea prețului la energie însă partenerii de coaliție din PNL s-au opus. Aceștia au preferat varianta compensării care a dus la o creștere a deficitului bugetar.

Deputatul PSD Mihai Weber susține că ministrul Energiei, Virgil Popescu, este lipsit de idei și nu știe ce trebuie să facă pentru a compensa prețurile în creștere la energie electrică și gaze naturale. Social-democratul susține că măsura compensării prețurilor, propusă și susținută de PNL și de ministrul Virgil Popescu a avut drept consecință o creștere a deficitului bugetar.

„Românii nu pot duce la nesfârșit povara incompetenței lui Virgil Popescu! Virgil Popescu, ministrul Energiei, este total lipsit de idei referitor la ce măsuri ar trebui luate pentru a compensa creșterile de prețuri la energie electrică, gaze naturale și combustibil. PSD a propus încă de anul trecut soluția reglementării prețului pentru o perioadă determinată de timp, dar PNL s-a opus, alegând varianta subvenționării în condițiile unui deficit bugetar în creștere”, a transmis Mihai Weber într-un mesaj public.

Potrivit spuselor sale, datoria publică a crescut, iar acum se dovedește că propunerea PSD, de reglementare a prețurilor la energie, a fost singura soluție valabilă. În acest sens, a dat exemplu statelor europene care au luat măsuri pentru a-și proteja cetățenii și economiile.

„După pierderea unui an în care datoria publică a crescut pentru a susține această compensare aleasă de ministrul Energiei, ajungem la concluzia că propunerea PSD este singura în măsură să stopeze prețurile care deja nu mai au nicio justificare economică. Majoritatea țărilor din Europa au luat zeci de măsuri pentru a proteja populația și economia, în timp ce în România nu s-a avut în vedere decât soluția cea mai păguboasă pentru statul român, aceea de a compensa niște prețuri deja scăpate de sub control”, a mai spus Mihai Weber.

Sursa foto: Facebook

Reglementarea prețului la energie propusă de PSD

Deputatul a precizat că soluția reglementării prețului la energie a fost adoptată și de alte state. Mai mult acestea au ales și alte măsuri alternative menite să calmeze situația din piață. În acest sens, a dat mai multe exemple de asemenea decizii.

„De la asigurarea gratuității transportului pentru navetiști, subvenționarea gospodăriilor ale căror costuri la utilități erau mai mari de 30% din venit, până la suspendarea taxei de transport pentru energie sau acordarea unor vouchere pentru gospodăriile vulnerabile, iată doar câteva dintre soluțiile găsite în alte țări cu un nivel de trai mult superior decât cel din România”, a mai arătat oficialul PSD.

În final, el i-a transmis lui Virgil Popescu „să se trezească” și să vină cu măsuri urgente ca să oprească și să descurajeze alte majorări de prețuri la energie și gaze. Ba chiar i-a sugerat să se aplece asupra soluțiilor propuse de PSD, care au fost implementate și de alte state.

„Ținând cont de faptul că se apropie sezonul rece în care va crește consumul și, prin urmare, vor crește costurile atât pentru populație, cât și pentru agenții economici, îi cer imperativ domnului ministru al Energiei să se trezească și să vină urgent cu soluții care să oprească și să descurajeze creșterea nejustificată a prețurilor la energie și gaze. Poate alege dintre soluțiile propuse de PSD sau soluțiile adoptate de alte țări din Uniunea Europeană, însă trebuie să o facă urgent, fiindcă românii nu pot duce la nesfârșit povara incompetenței sale”, a scris deputatul Mihai Weber pe pagina sa de Facebook.

PSD susține punctul de vedere al deputatului

Mesajul a fost preluat și pe pagina oficială a PSD, dovadă că punctul său de vedere este susținut și de partid. De altfel, de-a lungul vremii, liderii social-democrați l-au indicat pe Virgil Popescu drept principal responsabil pentru criza din energie.  În mai multe rânduri, aceștia au afirmat că Virgil Popescu ar trebui înlăturat de la conducerea Ministerului Energiei.

În urmă cu câteva ore, Marcel Ciolacu, președintele PSD, îi cerea lui Virgil POpescu să vină cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută, precum şi perioada următoare. El a anunţat că va solicita adoptarea acestui act normativ în coaliţia de guvernare.

„Din punctul meu de vedere, al PSD, până la data de 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern pentru perioada următoare. Există o abordare pe aceste luni în care energia este deja vândută şi am văzut că această liberalizare, să nu-i mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie”, a declarat Ciolacu.