Europa s-a nascut in Balcani

Europa s-a nascut in Balcani

Arheologii au gasit intr-o pestera dovezi ca primii europeni s-au stabilit in Bulgaria acum 1,4 milioane de ani.

Arheologii bulgari si francezi care efectueaza sapaturi in pestera Kozarnika, situata in nord-vestul Bulgariei, au identificat urme ale activitatii umane datand de acum cel putin 1,4-1,6 milioane de ani, fapt ce arata ca primii locuitori ai Europei au fost cei din Balcani.

Ipoteza celor cinci arheologi francezi si a colegilor bulgari din cadrul unui laborator european asociat (LEA) contrazice teoria general acceptata pana acum ca oamenii preistorici din Africa ar fi patruns in Europa prin stramtorile Gibraltar si Bosfor ori prin Sicilia, in urma cu 800.000 de ani.

„Trebuie sa ne modificam schemele conceptuale”, a declarat unul dintre cei doi directori ai misiunii arheologice de la Kozarnika, Jean-Luc Guadelli, intr-un interviu acordat AFP.

Schemele respective, realizate in secolul al XX-lea, in vestul Europei, se bazeaza pe un material foarte bogat - dar  provenind doar dintr-o parte a continentului - si aveau pretentia ca acopera toata Europa, a explicat celalalt director, Nicolas Sirakov, cercetator la Institutul de Arheologie de la Sofia. El si Jean-Luc Guadelli au corespondat doua decenii pana cand le-a venit ideea de a efectua cercetari mai aprofundate la Kozarnika.

Aceasta pestera, situata langa  frontiera cu Serbia, nu departe de Belogradcic, a starnit curiozitatea a generatii de arheologi, bulgarul Vasili Popov mentionand-o in scrierile sale de la sfarsitul anilor ‘20.

Clima, principala atractie In opinia lui Jean-Luc Guadelli, Bulgaria reprezinta o cale fireasca de acces in Europa pentru populatiile din Africa. Manat de curiozitate, dar si de nevoia de a gasi o clima temperata, care sa-i garanteze hrana din abundenta, omul preistoric a traversat frontierele actuale ale Europei prin Bulgaria.

Itinerariul nu este deloc unul complicat, precizeaza Guadelli. Mergand de-a lungul litoralului mediteraneean, omul preistoric putea ajunge cu usurinta in stramtoarea Bosfor si de aici pe valea Dunarii, prin zona unde astazi se afle Portile de Fier, la granita dintre Romania si Serbia.

CULTURA PESTERII

Oase artistice Echipa de arheologi a gasit in pestera Kozarnika urme de „exprimare simbolica” de acum peste un milion de ani. Este vorba despre un os cu striatii regulate, care pare sa indice faptul ca primii locuitori din zona aveau capacitatea de a gandi abstract.

„Piesa” descoperita nu este unica, fiind gasita in mijlocul unor oase lucrate asemanator. Cu toate acestea, nici in pestera, nici in alte zone ale Bulgariei nu s-au gasit manifestari artistice datand din epoca de piatra, semn ca populatiile locale nu aveau totusi mari inclinatii in acest sens, este de parere Jean-Luc Guadelli. 

Ne puteți urmări și pe Google News