EURO 2012. Bosnia riscă suspendarea. "Nu-i interesează de sport, e doar politică"

EURO 2012. Bosnia riscă suspendarea. "Nu-i interesează de sport, e doar politică"

Bosnia riscă dezafilierea de la UEFA şi de la FIFA pentru că federaţia nu vrea să-şi schimbe statutul. Adnan Guso e revoltat după această situaţie.

Echipa naţională de fotbal a Bosniei, dar şi cluburile din această ţară sunt la un pas de excluderea din toate competiţiile oficiale organizate de UEFA.

Adunarea Generală a Federaţiei din Bosnia Herţegovina, întrunită ieri, la Hotelul Holiday Inn din Sarajevo, s-a terminat cu un vot împotriva normativelor impuse de UEFA şi de FIFA, care au cerut ca acest for să fie condus de un singur preşedinte, nu de trei.

"Şansele României au crescut"

Ne puteți urmări și pe Google News

În Bosnia, o ţară răvăşită de un război interetnic în anii ’90, totul se judecă şi se conduce după acelaşi principiu, egalitate pentru toate "taberele". La fel au stat lucrurile şi la federaţia de la Sarajevo, care a fost condusă până acum de un "triumvirat" format dintr-un sârb, un croat şi un bosniac musulman.

UEFA şi FIFA au cerut alinierea la statutele internaţionale, care spun clar că fede raţiile afiliate nu pot avea decât un singur preşedinte. Avertismentul de la forul continental, trimis pe 20 martie, a fost clar: dacă nu se schimbă statutul, toate echipele naţionale şi cluburile din această ţară vor fi suspendate din competiţiile in ternaţionale pe termen ne de terminat începând cu 1 aprilie.

Şedinţa de ieri a fost foarte încinsă, taberele rivale fiind la un pas de bătaie. Bosniacii au votat pentru schimbarea statutului, dar sârbii şi croaţii au fost împotrivă. În total, s-au înregistrat 22 de voturi pentru, 28 împotrivă şi trei abţineri. Ca să fie evitate "trădările", sârbii au solicitat ca votul să fie deschis, lucru care s-a şi petrecut.

"E incredibil ceea ce s-a întâmplat astăzi (n.r. - ieri). S-au certat rău. Nu-i interesează de sport, totul e doar politică. Nu ştim ce se va întâmpla. Altă şedinţă nu cred că va mai fi. Pe 1 aprilie vom fi, foarte probabil, suspendaţi. Nu ştim ce va urma, dacă va veni o nouă comisie de la UEFA să discute, dacă se va propune alt model de statut care să împace pe toată lumea. Pentru noi e trist ce se întâmplă, dar pentru voi e bine. Şansele României au crescut", ne-a declarat ieri bosniacul Adnan Guso, fostul portar al formaţiilor Universitatea Craiova, Dinamo, FC Argeş şi Pandurii.

"Aşteptăm mai multe in formaţii, dar suspendarea intră automat în vigoare de la 1 aprilie", a declarat un responsabil al UEFA pentru agenţia France Presse.

"O astfel de calificare nu ar fi nici onorabilă, nici morală. Toată lumea spune că, dacă va fi suspendată Bosnia, avem şanse, dar uităm că mai sunt şi alte echipe în grupă.", CRISTIAN BIVOLARU, fost director al Departamentului de Relaţii Internaţionale de la FRF

CALCULE

Cu cât cresc şansele României?

Decizia în cazul Bosniei va influenţa decisiv ecuaţiile calificării din Grupa D a preliminariilor pentru Canmpionatul European din 2012, din care face parte şi România.

"Nu se ştie dacă vor fi păstrate rezultatele de până acum, dacă vor fi anulate, dacă vor pierde doar jocurile care le-au mai rămas cu 0-3. Asta trebuie să stabilească UEFA. Mai există şi şansa să se regleze situaţia până la meciul din 3 iunie cu România", ne-a declarat ieri Cristian Bivolaru, fostul şef al Departamentului de Relaţii Internaţionale din cadrul FRF.