„Eşecul”procurorului american la Chişinău. Reformarea Procuraturii Anticorupţie, în planurile Maiei Sandu
- Julieta Savitchi
- 11 noiembrie 2024, 22:55
Republica Moldova. Președinta Maia Sandu a adus acuzaţii grave, după şedinţa de luni a Consiliului Suprem de Securitate, din care rezultă că zilele Veronicăi Dragalin la şefia Procuraturii Anticorupţie sunt numărate. Şefa statului a spus că activitatea instituţiei respective reprezintă un eşec total şi a anunțat Guvernul că va veni cu o propunere „pentru a schimba situația”.
Veronica Dragalin este fiica unor emigranţi basarabeni în SUA, ţară în care a ajuns pe când avea 11 ani. Mama ei, Elena Dragalin este cunoscută pentru implicarea sa activă în activitățile din diaspora moldovenească din Statele Unite. Ea a ajuns să fie cunoscută şi ca o susşinătoare înflăcărată a guvernării de la Chişinău.
La alegerile prezidenţiale din 2020, Elena Dragalin a mobilizat diaspora moldovenească din SUA să voteze pentru Maia Sandu. Iar la alegerile parlamentare din vara anului 2021, Elena Dragalin a chemat moldovenii să voteze pentru PAS.
Veronica Dragalin a fost numită şefă la Procuratura Anticorupţie în vara anului 2022, în urma unui concurs. Mai multe voci din opoziţia de la Chişinău au criticat numirea Veronicăi Dragalin. Menţionându-se că acel concurs ar fi fost mimat.
Iar drept dovadă a fost prezentată înregistrarea unei presupuse discuţii la telefon dintre fostul ministru al Justiţiei Sergiu Litvinenco şi un membru al Consiliului Superior al Procurorilor, în care îi oferea indicaţii cum să o scoată învingătoare pe Dragalin.
La distanță de un an, CSP a publicat opinia separată a trei membri, Eduard Varzar, Angela Motuzoc și Inga Furtună.
Ei au menţionat că diplomele de studii ale Veronicăi Dragalin au fost prezentate în copii și n-au fost traduse în limba română. Iar diploma nu ar fi fost echivalată în Republica Moldova.
Totodată, Dragalin nu a avut experienţa de a conduce un parchet, în SUA ea fiind doar asistenţă a procurorului.
Acuzaţiile aduse de Maia Sandu
La puţin după doi ani de la numirea Veronicăi Dragalin la conducerea Procuraturii Anticorupţie MaiaSandu a calificat activitatea instituţiei conduse de Dragalin ca „un eşec total”.
„Schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate. Şi sugestia CSS pentru Guvern a fost să vină cu o propunere nouă. Am văzut la Procuratură Anticorupție un eșec total în lupta cu corupția mare. În special cu corupția electorală!”, a declarat Maia Sandu după şedinţa CSS.
Cum se justifică Veronica Dragalin
Răspunsul Procuraturii Anticorupţie nu a întârziat. Într-un comunicat de presă, instituţia condusă de Veronica Dragalin se plânge din nou că nu are sediu, resurse şi competenţe.
„Procuratura Anticorupție salută mesajul CSS privind impulsionarea procesului de fortificare și capacitare a Procuraturii Anticorupție atât structural cât și legislativ. Amintim că începând cu 01 martie 2024, competențele de investigare a infracțiunilor de corupție au fost delimitate.
Din păcate, la moment, Procuratura Anticorupție duce o lipsă gravă de personal. Inclusiv procurori (vacanța funcțiilor fiind de circa 50%) și ofițeri. Precum și lipsa unor resurse bugetare adecvate sarcinilor și atribuțiilor procuraturii (lipsa unui sediul funcțional și ai tehnicii speciale de investigație). Fapt sesizat și de Comisia Europeană în procesul de screening bilateral. Precum și alte instituții internaționale, inclusiv Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială”, se menţionează în comunicatul Procuraturii Anticorupţie.
Amintim că, în rezultatul ultimilor modificări legislative intrate în vigoare în martie 2024, Procuratura Anticorupție nu mai este competentă de a investiga corupția electorală, însă Guvernul ar putea lua în calcul experiența Procuraturii Anticorupție de a investiga astfel de cazuri și de a combate acest flagel antisocial care erodează sistemul securității naționale.
Avem convingerea că, măsurile guvernamentale ulterioare vor genera o întărire a capacităților funcționale ale Procuraturii Anticorupție în volum deplin conform angajamentelor asumate față de cetățenii Republicii Moldova și a partenerelor externi”,
Veronica Dragalin se mai justifică şi prin faptul că, începând cu martie anul curent, Procuratura Anticorupție nu mai este competentă de a investiga corupția electorală. Însă Guvernul „ar putea lua în calcul experiența Procuraturii Anticorupție de a investiga astfel de cazuri și de a combate acest flagel antisocial care erodează sistemul securității naționale”.
Veronica Dragalin – rămâne sau pleacă?
Relaţia dintre Maia Sandu şi Veronica Dragalin, una foarte prietenoasă în trecut, a ajuns să fie una deosebit de tensionată. Dacă Dragalin avea anterior cale liberă în biroul şefului statului, acum şefa de la Procuratura Anticorupţie şi Maia Sandu au ajuns să comunice prin mesaje publice.
Părerile privind demisia Veronicăi Dragalin rămân împărţite. Unii spun că aceasta ar fi comunicat mai multor persoane din anturajul său că intenţionează să-şi anunţe demisia la 1 decembrie. Alţii, dimpotrivă, susţin că Dragalin este gata să lupte pentru ca să-şi ducă mandatul până la capăt şi că le va face „mari probleme celor de la guvernare”.
Într-un răspuns oferit jurnaliştilor în cadrul unui club de presă care a avut loc înainte de alegeri, Veronica Dragalin a spus: „Nu este atât de uşor de demis şeful Procuraturii Anticorupţie”.
Pe de altă parte, sursele EvZ susţin că demisia lui Dragalin ar face parte din planurile Maiei Sandu. Se mai vehiculează că ar putea fi întrodusă stare de urgenţă în justiţie, situaţie care ar permite înlăturarea şefilor instituţiilor de drept şi înlocuirea lor cu persoane în afara concursului.
Cine a trimis pisica neagră între Maia Sandu şi Veronica Dragalin
Relaţia dintre preşedintă şi şefa de la Anticorupţie s-ar fi răcit în urma scandalului din primăvara trecută, când Veronica Dragalin a anunțat că Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting, este o apropiată a lui Veaceslav Platon și Aureliu Colenco, șeful echipei de avocați care îl reprezintă pe condamnatul fugar Ilan Șor. Şi că Tatiana Răducanu ar fi acționat în interesele acestora.
Potrivit scrisorii trimise de Dragalin, „în aprilie, în cadrul unui dosar penal, Procuratura Anticorupție a primit informații de pe un telefon mobil, care (...) includ o discuție de sute de mesaje (SMS - n. red.) între Veaceslav Platon și Aureliu Colenco de-a lungul mai multor ani. În timpul conversațiilor lor, ei discută și despre relația și conversațiile cu Tatiana Răducanu”.
După izbucnirea scandalului, Tatiana Răducanu a demisionat, dar a respins acuzațiile aduse de Veronica Dragalin. Fosta membră a Comisiei Vetting și-a explicat demisia spunând că dorește ca imaginea comisiei să nu fie adectată.
Iar președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, pe subiect, că justiția s-a „cufundat într-o mlaștină”, iar procurorii încearcă să oprească reforma.
Amintim că Veronica Dragalin a criticat procesul de Vetting, suţinut de Maia Sandu. Pe de altă parte, se vehiculează că Dragalin, care ar fi departe de realităţile din Republica Moldova, ar fi fost manipulată în acţiunile sale de către unii procurori care se opun Vettingului.
Mandatul Veronicăi Dragalin marcat de intrigi şi scandaluri
Activitatea Procuraturii Anticorupţie a fost criticată în repetate rânduri după numirea în funcţie a Veronicăi Dragalin. Mai ales că, după numirea în funcţie a procurorului din SUA, numărul dosarelor investigate de Procuratura Anticorupţie a scăzut simţitor.
Mai mult, chiar de la începutul mandatului, Veronica Dragalin s-a avântat într-o luptă accerbă cu Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). Luptă care a atins apogeul în luna iunie a anului 2023. În spaţiul public a apărut o înregistrare audio cu discursul susţinut de de Dragalin la o adunare din cadrul CNA, la care aceasta venise neinvitată.
„Și abia aștept să intru personal cu forțele speciale în casa cuiva la ora șase dimineața, pentru a vă aresta față de proprii voștri copii, soții, soți. Veți fi arestați, încătușați și trimiși la închisoare. Abia aștept acest moment. Eu personal voi fi acolo!”, i-a ameninţat Dragalin pe angajaţii CNA.
Ieşirea Veronicăi Dragalin, care a indignat o bună parte din societate, a fost trecută cu vederea de către guvernare. Mai mult, guvernarea PAS a continuat să-i satisfacă „mofturile” lui Dragalin. Ultima insista pe transformarea Procuraturii Anticorupţie într-o instituţie după modelul DNA din România.
Astfel, la sfârșitul lunii iulie 2023, deputatul PAS Igor Chiriac a propus modificarea Codului de procedură penală, potrivit căruia PA se va ocupa doar de cazurile de corupție la scară deosebit de mare. Totodată din competenţa de cazurile legate de scheme de corupție în agenții guvernamentale, ministere, spitale, universități, vamă, primării și raioane.
În octombrie 2023, Iulian Rusu a demisionat de la şefia CNA. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a promis că va numi un nou director. Care ar putea accelera ancheta în materie de corupție, să stopeze fluxurile financiare ilegale, să asigure integritatea Centrului. Să grăbească reforma CNA și curățarea lui de „personaje și activități dăunătoare”.
Mama în apărarea fiicei
După tensionarea relaţiei dintre Maia Sandu şi Elena Dragalin s-a răcit şi relaţia dintre şefa statului şi Elena Dragalin. Din finanţatoare a PAS-lui şi susţinătoare a Maiei Sandu, Elena Dragalin a ajuns un critic dur a preşedintei de la Chişinău.
„După bătaia de joc față de cei reîntorși? După lipsa de susținere față de lupta împotriva corupției? Sau chiar mai mult, după piedicile puse ca lupta împotriva corupției să nu aibă succes? Unde-i sediul pentru PA, Radule? Sau tăcem, ca „ai noștri”?, a scris Elena Dragalin într-un comentariu la o postare a vice-preşedintelui PAS, Radu Marian.
„După inundațiile de pe Bodoni, clădirea nu numai că nu pare ideală, dar cine ar vrea să cadă accidental de acolo în rahatul care se scurge la vale cu apa de ploaie? Iar cu promisiunile false se poate de trăit atâta timp cât personal iți menții verticalitatea.
Audiere plăcută! Cei destepți vor aprecia. Cei corupți se vor înfuria. Cei prosti îi vor susține pe cei de-ai doilea. Acum hai, comentați si faceți postări din asta pe Telegram sau la Jurnal. Ca să vă afişaţi din care categorie faceți parte”, a comentat acid Elena Dragalin promisiunile guvernării despre căutarea unui sediu pentru Procuratura Anticorupţie.