Maia Sandu cere PA dovezi în scandalul Tatiana Răducanu

Maia Sandu cere PA dovezi în scandalul Tatiana Răducanu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut Procuraturii Anticorupție (PA) probe privind acuzațiile lansate în scrisoarea care a precedat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Vetting și Pre-Vetting.

Maia Sandu cere probe pentru acuzațiile aduse magistratei Tatiana Răducanu

„Unde a stat această informație îngropată până acum despre legături și de ce acum au aparut. Doamna în raport cu care au venit cu aceste acuzații trebuie să vină cu niște răspunsuri și, pe de altă parte,

Procuratura tot trebuie să ofere răspunsuri, de ce acum și unde a stat îngropată această informație. Dacă este veridică această informație, atunci să fie prezentate probe.

Cu privire la faptul dacă Răducanu va rămâne membră a Consiliului Suprem de Securitate, vom examina această problemă dacă probele vor arăta că Răducanu ar fi fost implicată în ceva care contravine... Nu am văzut probe, iar fără ele este prematur să iau o decizie”, a declarat Maia Sandu la emisiunea Cutia Neagră de la TV8.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scandal în Republica Moldova

După publicarea scrisorii șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, liderul Partidului Socialiștilor a cerut anularea tuturor deciziilor emise de Comisia Pre-Vetting și Comisia Vetting. „Cei de la guvernare se tem de pușcărie și au angajat corupți ca să îi ajute să subjuge sistemul de justiție. Regret că toate aceste ilegalități și infracțiuni le-au camuflat în fața societății și partenerilor lor din occident drept o „reformă” a justiției”, a acuzat fostul președinte Igor Dodon, la rândul său judecat pentru trădare și corupție.

Iar fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, a declarat că este „șocat” de scrisoarea semnată de Veronica Dragalin, care pune la îndoială integritatea magistratei Tatiana Răducanu, fosta membră a Comisiilor Pre-Vetting și Vetting. „Nu este secret că doamna Răducanu a fost promovată nemijlocit de președintă. Apare întrebarea pertinentă dacă Maia Sandu mai are dreptul moral să candideze pentru următorul mandat”, a spus Slusari.

Tatiana Răducanu a demisionat

Tatiana Răducanu a demisionat din Comisia Pre-Vetting și Comisia Vetting după o scrisoare apărută în spațiul public, semnată de Veronica Dragalin, șefa Parchetului Anticorupție, în care aceasta i-a informat pe judecători, procurori și reprezentanți ai societății civile despre unele fapte găsite într-o investigație care ridică suspiciuni privind presupuse acte de corupție posibil a fi fost comise de Tatiana Răducanu. PA a confirmat autenticitatea scrisorii, după ce aceasta a fost publicată de presă, și a oferit diverse precizări.

Tatiana Răducanu a fost propusă de PAS și desemnată de Parlament membră în Comisia de evaluare externă a procurorilor pe 24 noiembrie 2023.

Potrivit unor surse citate de presa de la Chișinău, Tatiana Răducanu ar fi mătușa omului de afaceri Alexandru Machedon, care a contribuit financiar în campania prezidențială, pentru Maia Sandu. Tatiana Răducanu a fost vizată în mai multe investigații jurnalistice, pe motiv că ar fi pronunțat șapte decizii, în urma cărora Republica Moldova a fost condamnată la CEDO.

Iar Ziarul de Gardă a scris că judecătoarea Tatiana Răducanu locuiește într-o casă cu două niveluri și mansardă, în cartierul de lux din sectorul Râşcani, locuință estimată la 6 milioane de lei.

Cine este Tatiana Răducanu

Tatiana Răducanu a candidat, în 2019, pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională dar nu a promovat concursul. Atunci Olesea Stamate, ministru al Justiției în Cabinetul Sandu, în prezent consilier prezidențial pe probleme juridice, spunea că Tatiana Răducanu nu ar trebui să fie aleasă în funcție din cauza dosarelor pierdute la CEDO.

Tatiana Răducanu a fost judecătoare la Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție, membră a Colegiului disciplinar al judecătorilor și a Consiliului Superior al Magistraturii.

Ea a fost și membră a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante și a Consiliului consultativ al Judecătorilor Europeni, precum și președintă a Consiliului de Administrare al Centrului de Resurse Juridice din Moldova și membră a Consiliului Suprem de Securitate.

Care sunt acuzațiile Parchetului Anticorupție

Reamintim că Procuratura Anticorupție (PA) a deschis o investigație cu privire la Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting și a Comisiei Vetting. Dosarul a fost deschis după ce PA a obținut, dintr-un telefon mobil, informații despre legături cu oameni de afaceri controversați. Au fost găsite sute de mesaje text, trimise pe parcursul mai multor ani, între controversatul om de afaceri Veaceslav Platon și Aureliu Colenco, avocatul condamnatului fugar Ilan Șor, în prezent șeful falangei putiniste în Republica Moldova.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a trimis mai multor instituții de stat o scrisoare cu concluziile preliminare ale unei investigații pornite în aprilie 2024, care arată un risc sporit ca Tatiana Răducanu să fie, de fapt, omul de încredere al fugarilor penali Veaceslav Platon și Ilan Șor, care le promovează interesele și se asigură că persoanele loiale acestora vor fi promovate în funcții cheie în sistemul de justiție, iar cei care ar putea fi periculoși vor fi eliminați.

Legături cu Ilan Șor și Veaceslav Platon

Scrisoarea trimisă de Veronica Dragalin, care nu a fost confirmată încă de Procuratura Anticorupție, conține și un schimb de mesaje din noiembrie 2013, dintre Veaceslav Platon și Aureliu Colenco, avocatul lui Șor.Avocatul i-ar fi scris atunci lui Platon: ,,nu te voi dezamăgi, mulțumesc” și apoi l-a informat că ia prânzul cu „o femeie nebună” (o frază repetată de mai multe ori de către cei doi când se referă la Tatiana Răducanu). Câteva minute mai târziu, Colenco i-a scris lui Veaceslav Platon: „Sunt cu Răducan / Salutări de la Tatiana Gheorghevna”.

Platon a răspuns „Vă mulțumesc foarte mult! Sunt foarte fericit că ea nu a uitat de noi”. Câteva minute mai târziu, Colenco a scris „omul nostru 100%”, iar Platon a răspuns „Super”, se arată în scrisoarea semnată de Veronica Dragalin pe 14 mai 2024, citată de TV8.

În aceeași conversație, Aureliu Colenco spune că Tatiana Răducanu dorește să ajungă președinte al CSM. El i-a confirmat lui Veaceslav Platon că „este a noastră. I-am spus că mi-ai dat două sarcini, că toată lumea m-a abandonat și așa mai departe. Ea este foarte fericită. Am vorbit mult. / Gata să lucreze.”

O altă acuzație gravă este legată de achiziția sediului CSM, prin intermediul avocatlui Aureliu Colenco și al magistratei Tatiana Răducanu, care l-ar fi ajutat pe Veaceslav Platon să „scape de un imobil inutil” la un preț umflat artificial.