Evenimentul Zilei > Social > Eșec crunt pentru Firea. Renunță la Taxa Oxigen!
Eșec crunt pentru Firea. Renunță la Taxa Oxigen!

Eșec crunt pentru Firea. Renunță la Taxa Oxigen!

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a anunțat că renunță la vinieta anti-poluare, din cauza protestelor bucureștenilor.

„Peste 2 milioane de vizualizari, 60 000 de mesaje pe FB, 5 000 mailuri, toate primite in doar 5 zile, de cand am declansat consultarea publica privind introducerea vinietei ecologice”, a anunțat Gabriela Firea, menționând că un număr covârșitor au votat împotriva acestei taxe. Prin urmare, a anunțat că renunță la Taxa Oxigen.

În cazul în care nu se renunţa la taxă, aceasta ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 martie. Începând cu această dată, maşinile sub Euro 4 urmau să plătească vinieta, iar maşinile sub Euro 3 nu  mai aveau acces în centrul oraşului. Autoturismele Euro 4 urmau să plătească vinieta din 2021. Mai mult, potrivit unui amendament al acestui proiect, maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, erau interzise în Bucureşti de la 1 ianuarie 2022, iar pentru cele Euro 3 restricţia ar fi fost valabilă din anul 2024.

Potrivit aceluiasi amendament, ar fi fost exceptate de la plata vinietei scuterele si motocicletele, dar si autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 care funcţionează cu GNL, GNC şi GPL.

Pentru maşinile sub Euro 3 vinieta ar fi fost de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 – 5 lei pe zi. Cei care ar fi circulat  fară vinieta corespunzătoare ar fi fos sancţionaţi cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.