Epidemia de rujeolă: De ce este vitală imunizarea bebelușilor

Epidemia de rujeolă: De ce este vitală imunizarea bebelușilor Sursa foto : Arhiva EVZ

Epidemia de rujeolă pune presiune pe sistemul medical românesc afectat deja de lipsuri substanțiale. Un exemplu elocvent în acest sens este dat de un episod recent din Brașov, unde un bebeluș de 7 luni a murit. Epidemiologii avertizează că în actualele condiții în care numărul copiilor nevaccinați va crește, epidemia de rujeolă va provoca mai multe victime.

Epidemia de rujeolă a fost declarată oficial de autorități pe 5 decembrie 2023. Deși este o boală infecțioasă care poate fi prevenită ușor prin vaccinare, nu toți părinții aleg să-și imunizeze copiii. În aceste condiții medicii sunt nevoiți să explice care sunt riscurile la care sunt supuși cei mici, în special sugarii.

Epidemia de rujeolă, fatală pentru pruncii de sub 6-7 luni

Epidemia de rujeolă pune presiune pe sistemul medical românesc afectat deja de lispsuri substanțiale. Un exemplu elocvent în acest sens este dat de un episod recent din Brașov. Un bebeluș de doar 7 luni a murit, fiind de altfel și primul deces din actuala epidemie. Ca o parantează numărul de cazuri înregistrate a depășit pragul de 2.000 de infectări.

Epidemiologii avertizează că în actualele condiții în care numărul copiilor nevaccinați va crește. Este foarte probabil ca epidemia de rujeolă să provoace mai multe victime. În plus, bolile trecutului vor marca negativ viitorul copiilor. Difteria, rujeola, poliomelita dar și alte boli infecțioase, prevenibile de altfel prin vaccinare, se vor transforma într-un final în realități care-și vor cere tributul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Revenind la cazul bebelușului, mort în epidemia de rujeolă, acesta ar mai fi avut nevoie doar de 60 de zile pentru a primi doza de vaccin antirujeolic. Infecția a pornit de la un frate mai mare, de asemenea, nevaccinat împotriva pojarului.

Epidemia de rujeolă: De ce este importantă vaccinarea

Sursa foto: Arhiva EvZ

Avertismentul medicilor epidemiologi

Sugarii sunt expuși în primele șase luni, este perioada în care sistemul lor imunitar abia se formează. Un rol vital în această perioadă îl au anticorpii pe care îi primește de la mamă. Cu alte cuvinte dacă mama nu a fost vaccinată sau trecută prin boală nu are anticorpii necesari pe care să-i transmită și sugarului.

Prof. dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog și vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie a explicat riscurile la care sunt supuși bebelușii nevaccinați.

„Până la vârsta de 6 luni, sistemul imun al nou-născutului și sugarului este, practic, inactiv. Abia după vârsta de 6 luni acest sistem începe să se activeze. El devine deplin activ, competent – dacă putem spune așa – după vârsta de 1 an.

În fereastra celor 6 luni, bebelușul este apărat de anticorpii proveniți de la mamă, dacă aceasta a făcut anterior boala sau dacă a fost vaccinată. Dacă nu, sugarul este complet descoperit imunitar și poate lua infecția foarte ușor. Pot părea complicații, de tipul pneumoniilor, al căror deznodământ poate fi fatal”, a explicat dr. Emilian Popovici.

Pentru a proteja mai bine bebelușii în fața provocărilor generate de epidemia de rujeolă, și nu numai, medicul Popovici recomandă părinților să reducă numărul persoanelor care pot vizita bebelușul. Ideal ar fi ca în primele șase luni, vârstnicii, persoanele de vârsta a treia să nu intre în camera sugarului.

Epidemia de rujeolă, accentuată de părinții neștiutori

Asta pentru că seniorii au un sistem imunitar scăzut și astfel pot dezvolta patologii asociate și diverși germeni oe care-i pot transmite cu ușurință nou-născutului.

„Pentru că, la acestea (n.r. persoanele de vârsta a treia), din cauza scăderii activității sistemului imun, apar diverse patologii asociate. Și există riscul de a dezvolta diverși germeni mai mult sau mai puțin rezistenți, pe care-i pot transmite unui nou-născut al cărui sistem imun este inactiv. Bebelușul este expus în acest fel inutil. Spun acest lucru pentru că, am constatat că puțină lume știe”, adaugă epidemiologul.

În ceea ce privește ”strategia” părinților care preferă să-și lase copii să se îmbolnăvească pentru ca mai apoi să-și capete imunitatea în mod natural, medicii îi sfătuiesc să de gândească de două ori. Și asta pentru că în cazul virusului care a provocat epidemia de rujeolă consecințele sunt devastatoare.

Mai mult, într-un studiu publicat de Societatea Americană de Microbiologie (ASM), oamenii de știință au demonstrat că riscul asociat infecției cu virus rujeolic este mult mai mare decât suma simptomelor observabile. Virusul rujeolic se diferențiază prin faptul că este capabil să elimine memoria sistemului imunitar referitoare la infecțiile anterioare.