Oamenii de știință au descoperit cheia pentru dezvoltarea unor medicamente care vor elimina mai multe boli infecţioase

Oamenii de știință au descoperit cheia pentru dezvoltarea unor medicamente care vor elimina mai multe boli infecţioase Sursa: Dreamstime.com

Cercetătorii susțin că în combinație cu antibioticele deja existente se va putea trata meningita, preumonia și sepsisul.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Naţională din Australia au descoperit că un anumit grup de proteine din sistemul imunitar poate fi cheia pentru dezvoltarea unor noi medicamente în vederea eliminării mai multor boli infecțioase.

Cercetătorii susțin că în combinație cu antibioticele deja existente se va putea trata meningita, pneumonia și sepsisul.

Autoarea principală a studiului a precizat că grupul de proteine descoperit are capacitatea de a „sparge și distruge” bacteriile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Descoperire în lumea medicinei

"Sistemul nostru imunitar este dotat cu arme care pot distruge germenii. Atunci când corpi străini, cum ar fi bacteriile, pătrund în corpul nostru, sistemul imunitar declanşează un răspuns defensiv", a explicat Feng, potrivit hotnews.ro.

Studiul atrage atenţia asupra ameninţării reprezentate de microbii cauzatori de boală care se adaptează continuu.

Printre cea mai presantă problemă la adresa sănătății la nivel mondial este rezistența la antimicrobiene, informează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În fiecare an, din cauza bacteriilor rezistente la medicamente, mor aproape 700 de mii de persoane. Mai mult, OMS trage un semnal de alarmă și avertizează că până în 2050, numărul va crește la 10 milioane.

Cercetătorii de la Universitatea Naţională din Australia au mai afirmat că prin studiul realizat se vor crea medicamente pentru eliminarea totală a meningitei, pneumoniei şi sepsisului.

În 2018, la nivel mondial au murit peste 800 de mii de copii din cauza pneumoniei, mai exact un copil la fiecare 39 de secunde. Majoritatea deceselor s-au înregistrat în rândul copiilor sub doi ani, aproape 153.000 fiind în prima lună de viaţă.

În țara noastră s-au înregistrat, în 2018, peste 2.00 de cazuri de pneumonie bacteriană la copii sub 5 ani, însemnând 42 de cazuri pe săptămână. În România numărul estimat este de 390 sau 8 cazuri pe săptămână la copiii sub 5 ani, informează unicef.ro.