Medicamentele pentru inimă pot provoca atacuri de cord. Concluzia la care au ajuns cercetătorii de la UniversitateaYale

Medicamentele pentru inimă pot provoca atacuri de cord. Concluzia la care au ajuns cercetătorii de la UniversitateaYaleInfarct. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un studiu recent atacă că persoanele care iau medicamente pentru bolile de inimă au un risc mai mare să facă un atac de cord dacă afară este caniculă. Aceste tratamente, care în mod normal protejează pacientul, pot avea efectul invers în zilele cu temperaturi foarte ridicate.

Pentru persoanele care suferă de boli coronariene, beta-blocantele sunt medicamente cruciale care pot face diferența între viață și moarte. Aspirina, dar și alte medicamente pot reduce și ele riscul unui atac de cord. Totul se schimbă însă în cazul valurilor de caniculă.

Medicamente care au efect invers

Cu toate acestea, aceste tratamente ar putea avea efect invers în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate, o perioadă în care atacurile de cord sunt mult mai probabile. Un nou studiu publicat pe 1 august în jurnalul Nature Cardiovascular Research a constatat că, printre persoanele care suferă de atacuri de cord asociate cu vremea caldă, se numără și destul de mulți pacienți care iau medicamente pentru inimă.

„Pacienții care iau aceste două medicamente au un risc mai mare de atac de cord. În timpul valurilor de căldură, ar trebui să ia măsuri de precauție”, a spus Kai Chen, profesor asistent la Departamentul de Epidemiologie de la Școala de Sănătate Publică din Yale și primul autor al studiului.

Aceste măsuri de siguranță includ strategii de răcire, cum ar fi utilizarea aerului condiționat. Poluarea aerului, vremea rece și alți factori externi de mediu pot declanșa atacuri de cord. Există tot mai multe dovezi care sugerează că și vremea caldă poate face acest lucru. Cu toate acestea, epidemiologii încă lucrează pentru a identifica ce grupuri de oameni sunt cele mai vulnerabile la aceste extreme ale mediului.

Studiu de durată

Cercetătorii au analizat 2.494 de cazuri de atac de cord ale unor pacienți din Augsburg, Germania, în lunile cu temperaturi ridicate, între 2001 și 2014. Ei au arătat deja în studii anterioare că expunerea fie la căldură, fie la frig a făcut ca atacurile de cord să fie mai probabile. Ei au calculat că ratele atacurilor de cord legate de căldură ar crește odată ce planeta s-a încălzit cu 2 până la 3 grade.

Bazat pe această cercetare, studiul actual a examinat utilizarea medicamentelor de către pacienți înainte de atacul de cord. Ei au analizat datele într-un mod care să permită pacienților să servească drept propriile lor controale.

Riscurile persoanelor tinere

S-a dovedit că utilizatorii de beta-blocante sau medicamente antiagregante au avut mai multe șanse de a avea atacuri de cord în zilele cele mai călduroase, comparativ cu celelalte zile. Utilizarea medicamentelor a fost asociată cu o creștere cu 63% a riscului, iar în cazul beta-blocantelor cu o creștere cu 65%. Persoanele care luau ambele medicamente au avut un risc cu 75% mai mare.

Când oamenii de știință au comparat pacienții mai tineri (25 până la 59 de ani) cu cei mai în vârstă (60 până la 74 de ani), au descoperit, așa cum era de așteptat, că cei mai tineri erau un grup mai sănătos, cu rate mai scăzute de boli coronariene. Cu toate acestea, pacienții mai tineri care luau medicamente beta-blocante și antiagregante au fost mai susceptibili la infarct miocardic cauzat de căldură decât pacienții mai în vârstă, în ciuda faptului că cei mai în vârstă au mai multe boli de inimă.

Rezultatele sugerează că, pe măsură ce schimbările climatice progresează, atacurile de cord ar putea deveni un pericol mai mare pentru unele persoane cu boli cardiovasculare, potrivit SciTechDaily.