Camerele de gardă, pline de copii cu gripă. Avertismentul medicilor

Camerele de gardă, pline de copii cu gripă. Avertismentul medicilor Sursa foto: Pixabay

Odată cu răcirea vremii cazurile de gripă o crescut semnificativ. Mai mult, în ultima perioadă, medicii se confruntă și cu izbucnirea unui val de rujeolă. Camerele de gardă sunt zilnic pline de pacienți de toate vârstele.

Numărul cazurilor de gripă crește de la o zi la alta. Medicii susțin că sezonalitatea gripei și a răcelilor nu mai arată ca acum câțiva ani. De vină pentru acest fenomen ar fi atât schimbările climatice, dar și efectele post-pandemice.

Crește numărul cazurilor de gripă

La unitățile de primiri urgențe din spitalele din România ajung tot mai mulți pacienți cu gripă. De asemenea, secțiile de pediatrie sunt pline de copii care se confruntă cu simptomele bolii. Medicii susțin că sezonalitatea acestor afecțiuni s-a schimbat după pandemie. De asemenea, schimbările climatice din ultima perioadă au avut un astfel de efect.

„Vedem multe cazuri. Mi se pare că cumva am pierdut sezonalitatea pe care o aveam când învăţam noi medicină, bolile de vară, bolile de iarnă, cumva nu ştiu dacă post-pandemic sau în ce context, cel mai probabil post-pandemic că avem o prevalenţă foarte mare de îmbolnăviri, de boli acute, cu etiologii foarte variate”, a precizat Ana Maria Davitoi, medic al spitalului Gomoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai întâlnite cazuri

La camerele de gardă din cadrul unităților spitalicești ajung pacienți cu pneumonii, gripă, dar și cu rujeolă. În ultimele zile, cazurile de rujeolă au explodat în România. Copiii nevaccinați sunt expuși acestei boli. Mai mult, recent a fost declarat primul deces al unui copil de 7 luni. Organismul acestuia nu a putut lupta cu virusul.

Camerele de gardă, pline de copii cu gripă. Avertismentul medicilor

Gripă. Sursa: Pixabay

„Cu pneumonii cu virus respirator sinciţial şi la copii mici, dar şi copii mai mari ceea ce nu e foarte caracteristic. Sunt foarte frecvente infecţiile cu streptococ sau forme de scarlatină. Sunt foarte mulţi copii cu gripă, gripa este probabil pe locul întâi, mai puţin Covid decât altădată şi din păcate sunt cazuri de rujeolă”, a adăugat medicul pediatru.

Primele simptome de gripă

În cazul copiilor, simptomele debutează cu febra mare și schimbarea stării generale. Lipsa poftei de mâncare, durerea în gât și paloarea sunt alte indicii ale gripei.

„Vin cu febră mare, cu modificarea stării generale, cu cât sunt mai mici, cu atât simptomele sunt mai spectaculoase: nu mănâncă, zac. Avantajul gripei, dacă pot să zic asta, este că are diagnostic etiologic. Îi testăm cu test rapid şi stabilim diagnosticul.”, a spus specialistul.

De asemenea, adulții cu gripă ajung la camerele de gardă cu febră mare și amețeli, dureri în piept și gât.