Există speranță și pentru cei ce nu pot genera raspuns imun suficient prin vaccinare: anticorpii monoclonali!

Există speranță și pentru cei ce nu pot genera raspuns imun suficient prin vaccinare: anticorpii monoclonali!

Una dintre problemele cu care se confruntă sistemele medicale din întreaga lume, vizavi de pandemia COVID, este legată de oamenii a căror condiție medicală nu le permitegenerarea unui raspuns imun suficient prin vaccinare. O categorie care este lipsită de apărare împotriva coronavirusului.

Aici vorbim despre pacienții cu transplant, afecțiunioncologice, cei care suferă de boli autoimune, cei care au un diabet însoțit de complicații sau cei cu SIDA. Aici se mai adaugă și cei ce suferă de afecțiuni oncohematologice. Acest tip de afecțiuni sau tratamentele pentru acestea afectează direct celulele care răspund de imunitatea organismului.

Acum, anticorpii monoclonali sunt cei ce vin în ajutorul acestor bolnavi. La acești bolnavi, administrarea de anticorpi monoclonali aduce un răspuns foarte rapid, iar protecția împotriva COVID-19 se păstrează pe termen lung.

La nivel european sunt recomandate mai multe astfel de ”cocktailuri” de anticorpi monoclonali, printre care și cel dezvoltat de compania Astra Zeneca.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce sunt anticorpii monoclonali

Anticorpii monoclonali mimează anticorpii naturali generați de sistemul imun împotriva coronavirusului.. Anticorpii rămân în fluxul sanguin o anumită perioadă de timp, având ca efect nu doar vindecarea unei infecții existente, ci și realizarea unei protecții împotriva unei eventuale infectări. Ei au cea mai mare eficacitate în preventia infectiei complementar vaccinarii la persoanele immunocompromise si in stadiile timpurii ale infecției fiind administrați prin injecție.

Deci, anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care suplinesc capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

Trebuie să mai știți că anticorpii monoclonali disponibili se administrează doar în spital, eventual prin spitalizare de zi, la camera de gardă sau în Unitățile de Primiri Urgențe. Pacienții eligibili pentru profilaxia si tratamentul cu anticorpi monoclonali trebuie identificati si îndrumați de medicii de diferite specialitati, inclusive de medicii de familie pentru a beneficia de acest tratament.