Evenimentul Zilei > Actualitate > EPIDEMIA de obezitate poate veni prin conducta de apă
EPIDEMIA de obezitate poate veni prin conducta de apă

EPIDEMIA de obezitate poate veni prin conducta de apă

Obezitatea în rândul bărbaților din țările dezvoltate ar putea fi legată de expunerea la substanțe care conțin estrogen, hormonul sexual feminin, substanțe care sunt mai des întâlnite în societățile bogate, cum ar fi produse din soia și materiale plastice, printre care și conductele de apă, susțin cercetătorii australieni.

Potrivit revistei Asianscientist, citată de Agerpres, oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide atrag atenția că un dezechilibru al hormonilor estrogeni la bărbații din țările occidentale poate contribui la un nivel ridicat de obezitate în rândul acestora.

Impactul prosperității

Un studiu comparativ al ratelor de obezitate în rândul bărbaților și femeilor din întreaga lume, ținând seama și de Produsul Intern Brut pentru a determina impactul prosperității asupra obezității, arată că, în timp ce în țările în curs de dezvoltare este ceva obișnuit ca femeile obeze să fie mai numeroase decât bărbații obezi, în țările dezvoltate imaginea este destul de diferită.

În Statele Unite, Europa și Australia, ratele de obezitate între bărbați și femei sunt mult mai apropiate. În unele țări occidentale, numărul bărbaților obezi este mai mare decât cel al femeilor obeze.

Epidemia de obezitate

Această cercetare sugerează că este vorba nu atât de o problemă de dietă și de aport caloric ci, mai degrabă, de o epidemie de obezitate, notează publicația.

Profesorul Maciej Henneberg, co-autor al studiului, a explicat că expunerea la estrogen provoacă o creștere în greutate, în primul rând prin inhibarea tiroidei și modularea hipotalamusului.

Produsele din soia conțin xenoestrogeni, iar în societățile cu un consum ridicat de soia, cum sunt SUA, acest lucru ar putea determina "feminizarea" bărbaților și imitarea, în mod artificial, a modelului feminin de creștere în greutate.

Prericolul din PVC

"O altă sursă cunoscută de xenoestrogen este clorura de polivinil, cunoscută sub numele de PVC. Acest produs este utilizat pe scară largă în cele mai multe țari bogate, de la dispozitive medicale din plastic, până la conductele pentru aprovizionarea cu apă potabilă", atrage atenția Henneberg.

"Feminizarea" bărbaților 

Și alte modificări micro-evolutive pot să apară în societățile occidentale, care ar putea, de asemenea, să ducă la schimbări ale testosteronului și estrogenului la bărbați, scrie Asianscientist.

Aceasta ar putea explica reducerea numărului de spermatozoizi la bărbați din țările dezvoltate, însă autorii studiului consideră că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine dacă factorii de mediu duc sau nu la o "feminizare" a bărbaților din lumea occidentală.