Energia se "albeste" pe Bursa

In 2008, companiile producatoare de energie se arunca pe Bursa, cu gandul la profit si nu la consumatorul final.

Intrarea pe Bursa a companiilor din domeniul energiei electrice si gazelor naturale nu va ieftini pretul acestor utilitati, asa cum s-ar astepta toata  lumea, ci va aduce, in primul rand, avantaje pentru companii. Intentia de listare a unor pachete de actiuni ale producatorilor pare a fi o afacere tot mai profitabila dupa precedentele listari ale Transelectrica si Transgaz, care au atras sute de milioane de euro din partea investitorilor.

Listarea, intre vis si realitate

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, este increzator ca anul 2008 va aduce pe Bursa pachete de 10a din actiunile Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica. Tot in 2008, in august, Transelectrica vrea sa-si dubleze pachetul oferit investitorilor privati si sa ajunga la 20% din actiuni pe Bursa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Intentiile ministrului nu sunt anuntate in premiera, de vreme ce, in ianuarie 2007, acesta spunea ca vrea sa listeze in anul care tocmai s-a incheiat pachete de actiuni la Romgaz, Nuclearelec-trica si Hidroelectrica. In pregatirea pentru listare, ministerul a sters deja datorii de peste 200 de milioane de lei ale Nuclearelectrica.

„Bursa este foarte pregatita sa primeasca aceste companii, dar procesul pare destul de indelungat din cauza aportului birocratic pe care-l aduce statul”, a spus Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta KTD Invest. Panait nu crede ca in 2008 se vor lista actiuni din Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica si inca 10% din Transelectrica, asa cum vrea Varujan Vosganian, deoarece guvernul a reusit doar o listare importanta in 2008 - Transgaz.

„Aceste companii nu au probleme, dar sunt prost gestionate. Prin Bursa vor fi obligate la o mai mare transparenta ceruta de actionari, si nu doar la una de fatada. In acest fel, preturile nu vor mai creste ca sa obtina compania profit, ci pro-fitul va fi obtinut dintr-o gestionare eficienta a resurselor”, crede Panait.

Tot pe Bursa vor sa ajunga si complexurile energetice, pentru a-si asigura finantarea investitiilor de mediu, dar si cateva unitati termoenergetice. Motivul listarii este acela ca, prin Bursa, sistemul energetic ar putea obtine o parte din necesarul de investitii de 5 miliarde de euro, potrivit estimarilor lui Vosganian.

Pentru unii muma, pentru altii ciuma

Marian Viorel, directorul Termoelectrica, ne-a spus ca „nu se pune problema listarii companiei, deoarece o societate care are pierderi nu poate fi listata si doar daca i se sterg datoriile poate fi discutata aceasta posibilitate”. Viorel aminteste ca, inca din octombrie 2006, Consiliul Concurentei a clarificat pierderile Termoelectrica: tariful aprobat pentru energia vanduta este sub costurile de productie.

Termoelectrica este cel mai scump producator de energie electrica (230 lei/MWh), iar cel mai ieftin este Hidroelectrica (50 lei/MWh). „Eu nu inteleg cum sunt listate companii 100% de stat. Nu spun ca nu este bine, dar asta creeaza probleme de concurenta”, spune Viorel. El crede ca listarea acestor companii nu se face nici pentru imagine, nici pentru „curatarea” lor, ci pentru a aduce profit.

„In ceea ce priveste utilitatea listarii pentru consumatorii casnici, eu nu stiu care este, dar poate ca exista si o cunosc cei care fac demersurile pentru listare”, a adaugat seful Termoelectrica.

Pe de alta parte, Teodor Chirica, director general Nuclearelectrica, spune ca „sunt si interese strategice de a crea o bursa puternica in Romania cu ajutorul acestor companii, dar exista si un interes pentru consumatorul casnic, deoarece el va suporta importurile de energie daca nu vom avea producatori puternici in tara”.

Electrica vrea banii inapoi

Compania Electrica ar putea vinde pe Bursa participatiile minoritare pe care le detine la filialele sale neprivatizate si sa se listeze in 3-5 ani, potrivit lui Corneliu Stan, directorul companiei. „Odata cu listarea vor beneficia atat consumatorii, cat si compania. De exemplu, consumatorii pot cumpara actiuni, pot constitui asociatii civile care sa fie reprezentate in AGA Electrica si pot vota pentru strategiile companiei”, ne-a spus Stan.

Mai mult, Electrica vrea sa-si recupereze tot prin Bursa datoriile pe care le-a acumulat CFR in contul energiei electrice consumate. „Cu CFR avem actiuni in instanta, blocari de conturi, iar dupa 1 ianuarie nu mai intra in discutie amanarea sistarii energiei electrice”, spune Stan.

Investitorii pot cumpara pe Bursa datoriile de 400 de milioane de lei pe care CFR le are la Electrica, pentru a vinde mai tarziu titlurile de creanta la o valoare mai mare decat cea la care le-au cumparat.

Tot la Bursa viseaza si doua companii nefunctionale inca: compania energetica nationala, care va reuni toti producatorii de energie din curtea statului si companiile neprivatizabile din energie, dar si Fondul Proprietatea, care detine actiuni in companiile energetice ale statului.

START

Hidroelectrica - cea mai pregatita? Imaginea companiei Hidroelectrica a avut mult de suferit in ultimii ani. Cel mai ieftin producator de energie din tara a incheiat contracte pe termen lung cu asa-numitii „baieti destepti” din energie, iar oamenii din conducerea companiei au fost acuzati ca fac afaceri pe spatele statului. Cu toate acestea, Vosganian considera Hidroelectrica drept cea mai pregatita companie din energie pentru a merge pe Bursa.

Compania ne-a transmis ca utilitatea listarii consta in accesul rapid la surse suplimentare de capital pe termen lung, dar si in faptul ca piata de capital ar evalua corect valoarea companiei „care este de 3,3-3,7 miliarde de euro”. Hidroelectrica ia in considerare o listare la London Stock Exchange. Odata listata, pretul curentului electric devine mai transparent, cel putin pe partea hidro a cosului energetic care alcatuieste pretul, spun reprezentantii Hidroelectrica.