Guvernul a decis reducerea cu 20% a posturilor din administraţia centrală, lăsând fără loc de muncă circa 1.500-2.000 de funcţionari publici.
Motivul: cei rămaşi vor putea beneficia de majorări salariale în raport cu inflaţia, fără a afecta ţinta de deficit bugetar. Restructurarea vizează ministerele, aparatul de lucru al guvernului, agenţiile şi autorităţile din subordinea executivului şi ministerelor.
La finele anului trecut, ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a anunţat că în 2009 cheltuielile cu personalul au depăşit 6% din PIB. În programul de guvernare, coaliţia PSD-PDL îşi propunea reducerea cu 20% a cheltuielilor cu personalul până în 2012. Emil Boc se arată şi mai zelos în propria curte. Cancelaria primului-ministru ar urma să piardă circa 40% dintre angajaţi în urma restructurării, scrie Mediafax. Şi ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că va renunţa la circa 20% dintre angajaţi.
„Prefer mai puţini şi mai bine plătiţi. Să rămână cei care vor să facă ceva“, a declarat Berceanu. Singurele ministere care ar putea scăpa de restructurare sunt Internele, Apărarea şi Justiţia. „Cred că nu-şi permite nimeni ca acţiunile pe care le desfăşoară ministerele să fie puse în pericol. La MAI nu se pune problema restructură rii operative, noi avem un deficit de personal“, a declarat Dragnea.
CRIZĂ
Salariile medicilor au fost îngheţate Salariile personalului sanitar nu vor creşte, a anunţat, la Buzău, Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. „În condiţiile crizei economice, nimeni din sistemul sanitar nu ar trebui să se gândească la creşteri salariale“, a spus Raed Arafat. Anul trecut, numai în cazul medicilor din sistemul de urgenţă, salariile au crescut cu 50 până la 100%. „Acum, avem de lucru la organizarea sistemului şi la creşterea capacităţii lui de acţionare“, a mai spus el. (Mihaela Năftănăilă)