Elena Udrea, cercetată sub control judiciar în dosarul „Microsoft”
- Virgil Burl ă
- 30 ianuarie 2015, 00:00
Procurorii DNA au început urmărirea penală față de Elena Udrea, ea fiind acuzată de spălare de bani și fals în declarațiile de avere. Deputatul PMP nu are voie să părăsească Bucureștiul fără acordul anchetatorilor.
După patru ore de interogatoriu, Elena Udrea a plecat de la sediul DNA, ea fiind cercetată sub control judiciar și nu are voie să părăsească Capitala fără încuviințarea procurorului.
Totul a început ieri, în jurul orei 11.30. Deputatul PMP a anunțat pe Facebook că urmează să ajungă la DNA. „În această dimineață, am fost invitată în persoană (a se citi «cu mandat») de procurori la DNA pentru a oferi lămuriri. Mă surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel, având în vedere că m-am arătat în permanenţă dispusă să colaborez cu anchetatorii şi să lămuresc lucrurile pe care le cunosc în diversele speţe care se află în analiză. Evident că aşa voi şi proceda”.
În mai puțin de jumătate de oră, ea a fost adusă la DNA, fiind însoțită de doi ofițeri de poliție judiciară.
După patru ore, liderul PMP a ieșit din sediu și a arătat că nu a dat nicio declarație scrisă și a explicat că nu putea să menționeze, în declarația de avere, ceva ce aparținea fostului soț, respectiv lui Dorin Cocoș, dacă acesta nu îi spunea.
Discreție totală
„Să fie întrebat domnul Cocoș”, a precizat ea, după ce a fost întrebată în legătură cu acuzaţiile de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, care ar fi motivele chemării sale la DNA. Președintele PMP nu a dorit să dea alte informații privind dosarul, pe motiv că acesta este în lucru.
Prezentă la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, unde a avut loc prezentarea bilanţului pentru anul 2014, șefa DNA Laura Kovesi a arătat că Elena Udrea a fost citată pentru a fi audiată „într-un dosar care este înregistrat de mai mult timp în DNA. Nu este un dosar nou”. Concret, procurorii susțin că fostul ministru era obligat să îşi declare averea, însă aceasta nu a notat împrumuturile acordate de fostul său soţ, Dorin Cocoş, firmei acestuia SC Euro Hotels International Co SRL, în condiţiile în care Udrea declara încasarea de dividende de la această societate.
Știa de falsuri
„Din declarațiile de avere din perioada 2009 - 2014 rezultă că Elena Udrea cunoștea proveniența fondurilor utilizate pentru achiziționarea de bunuri comune, având cunoștință și de intenția inculpatului Cocoș Dorin de obținere a unor chitanțe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Pescariu Dinu”, se arată în documentele procurorilor.
Lista suspecților
Potrivit legii, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni, constituie infracțiunea de spălare a banilor.
În dosarul Microsoft, sunt cercetați oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. Ei sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, de luare de mită şi spălare de bani.
În acest dosar sunt vizați și alți opt foști miniștri: Șerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu și Adriana Țicău.
Împrumuturi fi ctive și pretenții de demnitari
Conform DNA, în perioada 2009-2010, Dorin Cocoș (foto) a încheiat 16 contracte de împrumut cu SC Euro Hotels International Co SRL, în valoare totală de 544.000 de lei, toate fiind acordate pentru o perioadă de 11 luni.
Marea împărțeală
Potrivit anchetatorilor, în 2009, Dorin Cocoş, după ce s-a înțeles cu Gheorghe Ștefan și cu Gabriel Sandu, ar fi pretins de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu nouă milioane de euro pentru el, 3,9 milioane de euro pentru Ștefan și 2,7 milioane de euro pentru Sandu.
Banii ar fi fost ceruți de Cocoș pentru a-și exercita influența asupra lui Gabriel Sandu, precum și asupra altor persoane din Guvern și, respectiv, din Ministerul Comunicațiilor și Ministerul de Finanțe, pentru a asigura firmelor susținute de Florică adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009. Cocoş ar fi primit de la Florică, prin intermediul lui Pescariu, suma de nouă milioane de dolari.
Transferul s-a făcut prin intermediul unor firme off-shore.„Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET în contul Barringwood Investment Ltd, de unde suma de 3.996.360 euro a fost transferată în contul DD Land Oil Corporate LTD, suma de 2.700.000 euro în contul firmei Essim Partners C, iar suma de 9.000.000 de euro a fost remisă lui Dorin Cocoș”, se mai arată în documentele DNA.