Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, că Guvernul așteaptă prima ședință CSAT pentru a primi aviz pe rectificarea bugetară.

Tot joi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a anunţat că nu mai este timp pentru ca rectificarea bugetară să fie aprobată la 31 iulie, aşa cum era planificat, astfel că Executivul ar putea aproba această măsură o săptămână mai târziu.

„Mai sunt câteva lucruri de încheiat. Aprobarea ei în Guvern ţine de pasul de trecut cu CSAT. Va fi săptămâna viitoare CSAT, ceea ce înseamnă că rectificarea nu va avea loc la 31 iulie, pentru că sunt mai mulţi paşi de parcurs: CSAT, Consiliul Fiscal, CES, şi atunci probabil că 31 iulie nu mai rămâne o dată fezabilă pentru rectificare. Poate următoarea săptămână”, a arătat ministrul Finanţelor.

Relația dintre PSD și ALDE este tensionată și nu este exculsă ieșirea de la guvernare. Principala nemulțumire este legată de rectificarea bugetară. Tăriceanu le reproșează celor din PSD că nu au discutat cu ALDE.

„Se discută rectificarea, pâna acum era normal să primesc o propunere de rectificare. N-am primit. Am văzut o lungă listă de amputări bugetare dar nu știu care este logica care stă la baza rectificării bugetare.”, a declarat miercuri, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat despre nemulţumirile partenerilor de coaliţie, care reclamă faptul că miniştrii ALDE nu au fost invitaţi să discute despre rectificarea bugetară, Teodorovici a răspuns: „Se alintă colegii noştri. O să discutăm, desigur, toţi colegii miniştri, la aceeaşi masă”.

Teodorovici a mai spus că ţinta de deficit bugetar pentru finalul anului rămâne aceeaşi, respectiv 2,76% din PIB. Cu toate acestea, Guvernul are probleme serioase. Execuția bugetului general consolidat, conform datelor operative de execuție, s-a încheiat pe primele cinci luni ale anului 2019 cu un deficit de 14,7 miliarde de lei, respectiv 1,4% din PIB, informează Ministerul Finanțelor. Suma este aproape dublă față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ministrul Finanţelor a preciziat că rectificarea bugetară ar putea fi pusă în dezbatere publică luni, anunță digi24.ro.