EDITORIALUL EVZ: Alianţa D.A.: înapoi în afaceri

EDITORIALUL EVZ: Alianţa D.A.: înapoi în afaceri

MIRCEA MARIAN: "Alegerile de mâine ar putea aduce, pe lângă o nouă garnitură de primari, şi începerea unui complicat proces de refacere a Alianţei D.A."

Primele semnale au venit din partea lui Ludovic Orban, cel care, în diferite declaraţii publice, a spus că ar prefera ca în Consiliul General al Municipiului Bucureşti să se formeze o majoritate PDL-PNL. Cei de la PDL nu au dat, deocamdată, un răspuns public acestor avansuri discrete, fiindcă se tem că orice alianţă realizată înainte de turul doi al alegerilor i-ar încurca. După 15 iunie, democraţii se pregătesc însă să le facă liberalilor o ofertă de cooperare pe termen lung.

Ceea ce s-a schimbat, faţă de primăvara anului 2007, când cei doi aliaţi s-au despărţit, este atitudinea preşedintelui Traian Băsescu. În grupul său de amici din politică, şeful statului a recunoscut că populaţia îl percepe ca pe un scandalagiu. Cât a fost la Transporturi, s-a certat cu Ciorbea şi ţărăniştii, la primărie a fost într-un război permanent cu cei de la PSD, iar în cei patru ani petrecuţi la Cotroceni, s-a păruit cu premierul Tăriceanu şi cu liberalii. Acum, convins că va câştiga un al doilea mandat de preşedinte, Băsescu este preocupat să intre, cu poză, în manualul de istorie a României. El are de gând să numească un viitor premier din PDL, cu care să nu se (mai) certe şi cu ajutorul căruia să lase ceva în urmă: fie o Constituţie nouă, fie aderarea la Spaţiul Schengen şi introducerea monedei euro, fie dezvoltarea unor mari proiecte de infrastructură. Pe scurt, Băsescu vrea să fie constructiv.

Pentru a-şi atinge obiectivele, şeful statului are nevoie ca, după alegerile din noiembrie 2008, în parlament să se constituie o majoritate care să-i fie favorabilă. PDL nu pare a fi capabil să obţină peste 50% din mandatele de deputat şi senator, aşa că trebuie să se alieze cu cineva. Opţiunile privind o viitoare cooperare sunt destul de limitate: fie cu PSD, fie cu PNL. Din calculul politic a reieşit că variantă cea mai bună este refacerea Alianţei D.A. Situaţia le convine democrat-liberalilor, care vor să revină la guvernare şi să facă afaceri cu oameni pe care îi cunosc bine.

Problema care trebuie depăşită acum este cum scapă Băsescu de Tăriceanu? Răspunsul: cu ajutorul lui Ludovic Orban. Acesta a intrat deja în competiţia pentru preşedinţia PNL şi a dat semnale că se leapă dă de întruchiparea răului, Dinu Patriciu.

Mai este însă un drum lung până când cei doi parteneri din cadrul Alianţei D.A. vor putea sta împreună la masă. Unii dintre liberali cred că cei de la PSD, inclusiv Ion Iliescu, reprezintă un rău mai mic decât Traian Băsescu. Aflat undeva prin judeţul Vaslui, premierul Tăriceanu a spus că PDL face toate eforturile pentru a-l convinge că PSD nu este chiar cea mai groaznică alternativă.

Cum va guverna România o nouă coaliţie PDL-PNL, având în vedere trista experienţă din perioada 2005-2007? Putem avea o doză, bine temperată, de optimism. Băsescu, dacă prinde al doilea mandat, va fi eliberat de presiunea electorală. Cu teamă de judecata posterităţii, fostul scandalagiu se va pocăi şi ar putea să facă acel „bine“ pe care ni l-a promis încă din 2004.

Ne puteți urmări și pe Google News