După Brexit, Scoţia înspăimântă Londra: Se pregăteşte cea mai mare lovitură

După Brexit, Scoţia înspăimântă Londra: Se pregăteşte cea mai mare lovitură

După Brexit, apele se învolburează în Marea Britanie deoarece Scoţia se pregăteşte de secesiune. Cel puţin asta a lăsat să se înteleagă în mesajul său premierul scoţian Nicola Sturgeon.

Pare un mesaj de adio al premierului scoţian Nicola Sturgeon adresat pe Twitter odată cu salutul pentru Anul Nou. În imaginea aleasă, cuvintele „Scoţia” şi „Europa” apar proiectate pe un zgârie-nori, subliniind un desen în formă de inimă.

Sturgeon a scris în mesaj: „Scoţia se va reîntoarce în Europa, ţineţi şi ţineţ-ne lumina aprinsă”. Iar aceasta a fost interpretată de unii ca un semnal de provocare a Downing Street, ca un fel de începere a bătăliei privind un nou referendum pentru independenţă.

Acum, Scoţia pune presiune pe Londra

Deja în lunile trecute, în legătură cu posibilitatea de a permite Scoţiei un nou referendum pentru independenţă, Boris Johnson a fost foarte clar. Potrivit premierului britanic, în fapt, în urma ultimelor consultări populare din 2014 în care au învins  cei care au spus ,,remain’’ în interiorul Regatului Unit, ,,pentru cel puţin o generaţie’’, poporul scoţian n-ar mai avea nevoie să mai fie chemat să-şi exprime din nou propria opinie. Totodată, între timp, multe lucruri s-au schimbat, iar ruperea de Europa nu e poate decât vârful icebergului unei serii de rupturi mult mai evidente.

Cu siguranţă, însă, chiar chestiunea europeană ar putea fi discriminatorie în aşa fel încât să producă o nouă întoarcere la referendum în ţară. Mai ales că Edinburghul se simte mai legat de Bruxelles decât de Londra. Iar Sturgeon este convins că ar putea face în aşa fel ca votul să treacă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Drumul spre referendum nu este nici pe departe uşor

Spre deosebire de Marea Britanie, istoric Scoţia s-a simţit mereu mai legată de valorile europene. Atât în profil religios (majoritatea poporului scoţian este de confesiune catolică, în timp ce la Londra prevalează anglicanismul), dar şi în profil cultural punctele de contact rezultă a fi mai marcate. Şi nu numai: însăşi economia Edinburghului se bucură de o simbioză majoră cu Bruxellesul ci îşi sprijină o mare parte din propriul PIB pe turismul provenind în majoritate din Europa.

În 2014, de fapt, referendumul a fost permis şi posibilităţii ca poporul scoţian să aleagă abandonarea  Regatului Unit, iar în acel moment puterea era în mâna laburiştilor, istoric mai apropiaţi iredentismului scoţian. Acum, însă, Westminster este condus de conservatori, iar eventualul scrutin ar putea fi în defavoarea dorinţelor londoneze. Iar în acest joc de cărţi, atât Sturgeon cât şi Johnson sunt hotărâţi să arunce în bătălie şi ultima picătură de energie şi pricepere, propriul arsenal, făcând ca acest 2021 să fie ţinut minte, chiar mai presus decât bătălia cu pandemia, scrie Insideover.