Gutuile, vedetele toamnei. Cele mai fine dulcețuri din fructul care deține comori nutritive
- Antonia Hendrik
- 1 noiembrie 2024, 20:39
Dulceața de gutui este considerată o delicatesă. Romanii le ofereau iubitelor ca semn de credință și devotement, iar grecii antici considerau că gutuile sunt un dar al Afroditei, zeița iubirii.
Dulceața de gutui, sănătate curată
Gutuile și-au făcut apariția pe tarabele piețelor, aducând cu ele un parfum irezistibil, dar și o serie de beneficii pentru sănătate. Din păcate acest fruct este neglijat, dar gutuile sunt adevărate comori nutritive. Gutuile sunt bogate în fibre, antioxidanți, hidratează, detoxifică și îmbunătățesc sănătatea inimii.
Dulceața de gutui, sănătate curată. Sursa foto: Pixabay
Pentru început vă prezentăm o rețetă de dulceață de gutui cubulețe. Ingrediente necesare pentru această rețetă: 1,5 kg gutui, un kg zahăr, un litru de apă și o lămâie.
Mod de preparare: Se spală bine îndepărta puful, se taie în felii mici apoi le tăiem în cubulețe. Apoi, cubulețele se pun într-un vas pe aragaz împreună cu apa, zahărul și zeama de la lămâie. Amestecul se lasă la fiert, la foc potrivit cam o oră, până când apa se evaporă o parte din apă, iar siropul începe să devină lipicios și gutuile capătă o culoare aurie. După ce a fiert, dulceața de gutui cubulețe se pune în borcanele sterilizate și se lasă la răcit.
Rețetă dulceață de gutui fără zahăr
Ingrediente necesare pentru dulceața de gutui fără zahăr: cinci gutui, două mere, un litru de apă și 300 ml suc de lămâie.
Mod de preparare: Merele și gutuile se curăță de coajă. Se scot cotoarele apoi pulpa se dă prin răzătoare ori robot până când se mărunțește bine. Se pune într-un vas, se adaugă un pic de apa și se pune la fiert cu foc mic. Se amestecă des pentru a nu se lipi de fund.
Dulceața de gutui fără zahăr se lasă la fiert în jur de 20-30 de minute. La final se adaugă sucul de lămâie proaspăt stors. Dulceața se pune în borcane sterilizate, apoi se fierb la bain-marie pentru alte 30 de minute. Se scot din apă, se acoperă cu prosoape și se lasă să se răcească la temperatura camerei.
Dulceața de gutui, sănătate curată. Sursa foto: Pixabay
Dulceață de gutui cu nuci
Pentru dulceața de gutui cu nuci aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1,5 kg gutui, un kg zahar, 1,5 litri apa, o lămâie 300g miez de nuci.
Mod de preparare: Se spală, se înlătura cotoarele, se taie cubulețe sau se dau pe răzătoarea mare. Stropiți gutuile cu zeamă de lămâie pentru a nu oxida. Apa și zahărul se pun într-un vas pe foc și se fierb până ce zahărul s-a topit și siropul devine gros.
În sirop se adaugă gutuile și se lasă la fiert cam 40 minute amestecând din când în când. Nucile se pun într-o tavă și se prăjesc câteva minute, după care se mărunțesc. Se adaugă nucile peste gutui cu câteva minute înainte că dulceață să fie gata. Dulceață de gutui cu nuci se pune fierbinte în borcane. Se pun capacele și se lasă până a două zi învelite bine.