Ingredientul care nu trebuie să lipsească din țuica fiartă. Se găsește peste tot
- Emma Cristescu
- 7 decembrie 2023, 19:38
În această perioadă, majoritatea românilor beau țuică fiartă, dar puțini știu care este ingredientul secret pe care trebuie să-l pună în băutură. Acesta este foarte ieftin și se găsește în orice gospodărie.
Există anumite ingrediente care nu trebuie să lipsească din țuica fiartă. Tomânii nu trebuie să adauge doar miere sau cuișoare, ci și scorțișoară. De asemenea, cei care preferă o aromă dulce pot opta pentru fructe. Printre cele mai folosite sunt merele și gutuile. Pentru un gust ușor picant se pot folosi cu mare încredere boabele de piper negru.
Ingrediente recomandate
Pentru a face o țuică fiartă delicioasă ai nevoie de următoarele ingrediente: 150 ml țuică, 2 linguri zahăr sau miere, 10 boabe piper, 3 felii de gutuie și 3 felii de măr. Toate acestea se adaugă în timp ce licoarea este pe aragaz.
Țuica fiartă, perfectă pentru România
Regretatul gastronom român Radu Anton Roman a scris în cartea sa că țuica este perfectă pentru România, care este o „țară friguroasă”.
„Ţuica, care numai de prune poate fi, altminteri e rachiu (de mere, pere, caise, ori din ce o mai fi) e, sub dealurile argeşene, de treizeci de grade, iar de la Haţeg şi Făgăraş spre nord, până-n hotarul vechi al Transilvaniei, de cincizeci şi chiar optzeci de «tării», sub minunate nume: palincă.
Palica înseamnă vin ars în nibelungică, vinars, ginars, horincă. Tare ori slabă, e bună oricum! Şi imaginaţi-vă ce ar însemna viscolul românesc, muşcând îngrozitor din ferestre, fără lumina asta mică şi delicată de pe masă, a ţuicii fierte, la care să se-ncălzească omul pe înserate”, a scris Radu Anton Roman, conform adevarul.ro.
O rețetă de țuică fiartă
Cei care încă nu au făcut țuică pot să încerce următoarea rețetă. Ei au nevoie doar de câteva ingrediente:
- 500 ml ţuică
- 5 linguriţe miere
- 10 boabe piper
- 10 cuişoare
- 1 vârf cuţit scorţişoară
Se pune ţuica într-un ibric la fiert cu piperul, scorţişoara şi cuişoarele. Când s-a încălzit de ies aburi se adaugă mierea şi se amestecă puţin, până se contopeşte totul într-un vis de iarnă.
La primul semn de clocot, se ia de pe foc şi se acoperă; se oferă în ceşcuţe mici de lut, cât mai strânse la gură, să se răcească încet şi să se concentreze parfumul binefăcător, care ia răceala cu mâna.