Dovlecei gratinați cu mozzarella și parmezan. Rețeta italiană care a cucerit lumea

Dovlecei gratinați cu mozzarella și parmezan. Rețeta italiană care a cucerit lumeaSursa foto: Pixabay

Dovlecei gratinați cu mozzarella și parmezan. Bucățile de dovlecel sunt, de fapt, umplute cu pulpă proprie, cuburi de mozzarella și brânză rasă. Este o rețetă răspândită în toată lumea şi, pe bună dreptate, gustul este deosebit.

Dovlecei gratinați cu mozzarella și parmezan. Rezultă un preparat simplu, dar în același timp foarte gustos, perfect pentru a servi, în porții mici, şi ca garnitură la preparate din carne sau peşte.

De asemenea, reţeta din bucătăria italiană este o variantă excelentă pentru un fel principal vegetarian. Pentru a începe prepararea dovleceilor gratinați cu mozzarella și brânză trebuie să începeți de la dovlecei, care vor fi lipsiți de cele două capete și apoi tăiaţi pe jumătate.

Dovlecei gratinați cu mozzarella și parmezan: Ingrediente

Este o rețetă vegetariană care se pretează să fie servit ca fel întâi, fel al doilea sau fel principal. Ingredientele sunt simple și perfect echilibrate: dovlecei și mozzarella moi și delicate, busuioc, roşii, oţet balsamic italian.

  • 300 g dovlecei, tăiați felii subțiri
  • 750 g de vinete, tăiate cubulețe de 1cm
  • 4 linguri cu ulei de măsline
  • 2 cepe roșii, tocate în felii subțiri
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 2 lingurițe cu oregano uscat
  • 1 conservă de 400 g de roșii tocate
  • 2 linguri cu oțet balsamic
  • 3 linguri cu busuioc proaspăt
  • 100 g parmezan ras
  • 2 bile de mozzarella proaspătă, rupte în bucăți.

Preparare parmigiana de dovlecel alb - Faza 2

Mozzarella. Sursa foto: cucchiaio.it.

Dovlecei gratinați cu mozzarella și parmezan: Mod de preparare

Pentru început încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Încinge două linguri cu ulei de măsline într-o tigaie mare și adaugă ceapa, usturoiul și jumătate din cantitatea de oregano. Călește la foc mediu, timp de cinci minute.

Adaugă restul de ulei de măsline și dă focul mare. Adaugă vinetele și lasă-le pe foc trei minute. Adaugă conserva de roșii tocate, oțetul balsamic și lasă să clocotescă timp de două minute. Presară busuiocul și jumătate din cantitatea de parmezan ras. Întinde amestecul pe fundul unei tăvi pentru gratin. Pune deasupra bucățile de mozzarella și feliile de dovlecel.

Se presară mozzarella feliată şi parmezan. Stropiți cu ulei, asezonați cu sare și piper. Continuați să alternați straturile până se epuizează ingredientele. Terminați cu mozzarella, busuioc, parmezan, pesmet. Coacem în cuptorul preîncălzit la 180° pentru aproximativ 30 de minute, până se rumenesc. Lasati sa se odihnească câteva minute înainte de servire.