Dovleacul are beneficii nebănuite pentru sănătate. Cum să-l prepari perfect
- Andra Puiu
- 1 noiembrie 2022, 23:21
Dovleacul are o multitudine de beneficii pentru organism. El este bogat în antioxidanți și vitamine. În același timp, are puține calorii și este bogat în vitamina A.
Dovleacul are o cantități însemnate de betacaroten, 120 miligrame, de potasiu, 230 miligrame, dar o cantitate modestă de sodiu, două miligrame. În plus, el conține puţine calorii, 13 la 100 grame. Așadar, dovleacul oferă protecția de care avem nevoie, atât în timpul iernii, cât și în restul anului. Datorită proprietăților sale este un bun aliat împotriva bolilor de inimă, cancerului și a disfuncțiilor mentale.
Doctorul Mihaela Bilic a explicat că dovleacul este bogat în fibre, vitamine din grupul B, glucide cu absorție lentă și minerale (fier, zinc, potasiu). În plus, are efect antioxidant, de reglare a tensiunii arteriale și de îmbunătățire a dispoziției. În ciuda acestor lucruri, cel mai important beneficiu este valoarea nutrițională a dovleacului. Este vorba de conținutul mare de betacaroten, un pigment portocaliu cu funcție de vitamina A.
Care este rolul vitaminei A din dovleac
Vitamina A este o vitamină antioxidantă cu rol în menținerea elasticității și frumuseții pielii. De asemenea, cele mai importante surse de alimentare cu vitamina A sunt ficatul și grăsimea din lapte. Totuși, există și o formă vegetală de vitamina A. Este vorba de betacarotenul din legumele și fructele de culoare portocalie.
„Dovleacul este campion la conținutul de provitamina A, o felie aduce dublul rației zilnice: 4000 micrograme de betacaroten”, explică medicul nutriționist Mihaela Bilic. Dovleacul conține și potasiu. Este un ingredient important care oferă energie și ține tensiunea sub control. Fructul asigură buna funcționare a digestiei pentru că este bogat în fibre.
Cum poți prepara dovleacul la cuptor
„Copt la cuptor cu un pic de scorțișoară, dovleacul este un excelent desert pentru cei aflați la cura de slăbire. O felie de dovleac (200g) conține 3g fibre, 2mg fier, 450 mg potasiu și numai 80cal. Iar semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de vitamina E, fibre și acizi grași esențiali Omega 6”, a mai adăugat Mihaela Bilic.
Ai nevoie de un dovleac, miere, scorțișoară și coajă de lămâie. După ce ai procurat toate aceste ingrediente, taie dovleacul în bucăți mare. Ulterior, pune-l într-o tavă unsă cu ulei. Se bagă la cuptorul încins, la foc mic, pentru 30-35 de minute. După ce s-a răcit puțin, se unge cu miere și se presară scorțișoara și coaja de lămâie, notează RomâniaTV.