Două termocentrale de mare capacitate vor fi oprite la miezul nopții. Motivele pentru care a fost luată această decizie

Două termocentrale de mare capacitate vor fi oprite la miezul nopții. Motivele pentru care a fost luată această decizie

Ministerul Energiei a luat decizia ca două electrocentrale puternice, care folosesc cărbunele în procesul de obținere a energiei electrice. Decizia face parte din strategia României de a reduce poluarea.

Complextul Energetic Oltenia a anunțat că va închide două termocentrale de mare capacitate, care au funcționat până în prezent la o capacitate maximă.

Decizia vine în urma planului prin care se urmărește reducerea poluării, pe care România și l-a asumat în urma summitului de la Paris.

“Conform graficului de scoatere treptata din exploatare a capacitatilor energetice pe baza de carbune prevazute de OUG nr.108/2022 privind decarbonizarea sistemului energetic, modificata prin OUG nr.14/2023, incepand cu data de 1 iunie 2023, grupul energetic nr.3 Rovinari va fi retras definitiv din exploatare, iar grupul energetic nr.7 Turceni va fi trecut in conservare”, arată Complexul Energetic Oltenia într-un comunicat de presă.

Potrivit anunțului făcut, grupul 7 de la Turceni va fi menținut în conservare doi ani și jumătate. În caz de criză, acesta va putea fi pornit pentru a crește producția de energie electrică, la la cererea Ministerului Energiei.

“Actiunile intreprinse în cadrul derularii Planului de Restructurare si Decarbonare pentru reducerea amprentei de carbon, prin crearea unui mix energetic în cadrul companiei, au ca scop asigurarea unui viitor profitabil și durabil energiei produse de Complexul Energetic Oltenia, funcționarea grupurilor fiind dictată de rațiuni legate de securitatea aprovizionării cu energie sau de condițiile de piață, in actualul peisaj economic raportat la prezentele orientari de mediu”, arată compania.

Grupul de la Rovinari va fi complet închis

Cele două grupuri generatoare de energie electrică ar fi trebuit închise în urmă cu un an de zile, dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza războiului din Ucraina. La momentul respectiv, prețul energiei electrice a explodat, fiine nevoie pe piață de energie relativ ieftină.

Grupul energetic 3, de la Rovinari a fost construit în anul 1976, în apropierea exploatărilor de cărbune, pentru a suplini nevoia tot mai mare de energie electrică a industriei comuniste românești, care era energofagă.

În cei 47 de ani de activitate, grup energetic de la Rovinari a produs aproximativ 53 TWh. de energie electrică. Capacitatea instalată a acestui grup era de 330 de MGW/oră, aproape cât o hidrocentrală din zona de munte.

La Rovinari, va continua să funcționeze grupul 5, care se află într-un proces de modernizare. Complexul Energetic Oltenia a anunțat că va construi un parc fotovoltaic, menită să producă o cantitate de energie egală cu cea care a fost produsă de grupul care a fost oprit.

Termocentrala de la Turceni are 36 de ani de funcționare

A doua instalație care va fi închisă, dar care va fi plasată în stare de conservare pentru următorii doi ani, este grupul energetic nr.7 la termocentrala Turceni, care are o capacitate de 330 MW.

La Turceni va continua să funcționeze o centrală electrică care va utiliza ca materie primă, gazele naturale, potrivit Economica.