Două noi „numiri” în „Guvernul condamnaților”

Două noi „numiri” în „Guvernul condamnaților”

În ultimii ani, înalți demnitari s-au „reunit” în spatele gratiilor după ce au fost condamnați la închisoare. Judecătorii au dat pedepse cu închisoare, între trei ani, cu suspendare, și șapte, cu executare, în cazul foștilor miniștri

Doi foști miniştri, Codruţ Şereş (PC) şi Zsolt Nagy (UDMR), au ajuns aseară la Penitenciarul Rahova, după ce au fost găsiți vinovați în dosarul „Trădare și spionaj”. Șereș trebuie să execute o pedeapsă cu închisoare de 4 ani şi 8 luni, iar Nagy, una de 4 ani.

Miniștrii condamnați

Potrivit unei analize făcute de „Evenimentul Zilei”, alți opt foști miniștri ai României (Adrian Năstase, George Copos, Sorin Pantiș, Victor Babiuc, Tudor Chiuariu, Relu Fenechiu, Decebal - Traian Remeș și Ioan Avram Mureșan) au fost condamnați definitiv, în ultimii ani, pentru fapte de corupție sau de crimă organizată. Alți doi foști miniștri (Monica Iacob- Ridzi și Miron Mitrea) sunt condamnați în primă instanță, dar au contestat sentințele.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, pe rolul justiției mai sunt dosare de corupție în care sunt judecați foști sau actuali membri ai Executivului: vicepremierul Liviu Dragnea (Dezvoltare Regională) – „Referendumul Fraudat” - sau Corneliu Dobrițoiu (Apărare) – „Case pentru generali”.

Alți foști miniștri sunt cercetați de procurorii DNA, cei mai mulți în celebrul dosar „Microsoft“, de la Educație (Ecaterina Andronescu, Daniel Funeriu, Alexandru Atha nasiu), de la Comunicații (Valerian Vreme, Dan Nica, Adriana Țicău, Gabriel Sandu), de la Secretariatul General al Guvernului (Șerban Mihăilescu) și de la Finanțe (Mihai Tănăsescu).

Anchete în derulare

Alte anchete ale procurorilor, aflate în derulare, îi vizează pe: Cristian David (Interne) - aflat în arest pentru luare de mită, Dan Șova (Transporturi) - trafic de influență sau Ovidiu Silaghi (Transporturi) – trafic de influență, László Borbély (Mediu) - trafic de influență, și Adriean Videanu (Economie) - complot și subminarea economiei.

„Trădare și spionaj”

În dosarul „Trădare și spionaj”, în care au fost condamnați Șereș și Nagy, Curtea Supremă a mai condamnat alte opt persoane: înalți funcționari ai statului, afaceriști sau consultanți internaționali. Pe 30 martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Codruţ Şereş, Zsolt Nagy(foto), Gabor Kerekes, Mircea Călin Flore, Michal Susak şi Mustafa Oral. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2005 - 2006, aceştia au constituit (sau aderat la) un grup infracţional cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu. Ei au fost condamnați în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acțiunile Petrom, procese de privatizare a SC Romaero SA și SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul Ministerului Economiei.

După sentință, Șereș și Nagy s-au predat polițiștilor care urmau să-i conducă în arest. Ceilalți condamnați, așa-numiții consultanți financiari internaționali, au plecat din țară, după ce au stat câteva luni în arest, și nu s-au mai întors în România. În cazul lui Stanchev nu se știe nici măcar țara în care acesta se află.

Cărțile de vizită infracționale

Codruț Șereș: acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat și de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată. Pe fond, a primit o pedeapsă mai mare, adică 6 ani de închisoare. Potrivit DIICOT, Șereș a dat informații secrete privind cumpărarea, la un preț subevaluat, a unor obiective strategice.

● Șereș mai este judecat în dosarul „Hidroelectrica”, după ce ar fi vândut energie ieftină, fapt care ar fi pus în pericol sistemul energetic național. A fost condamnat la 4 ani cu executare, decizia nefiind definitivă. Zsolt Nagy: acuzat de aderare la un grup infracțional. Împreună cu Șereș și alți cinci complici, așa-numiți consultanți financiari internaționali, au dat informații despre procesul de privatizare a Poștei Române.

● Nagy a fost condamnat, în ianuarie 2014, la 4 ani de închisoare, cu suspendare, în dosarul Poșta Română, unde a fost acuzat de complicitate la înstrăinarea unui imobil al instituției. În acest caz, instanța i-a stabilit un termen de încercare de opt ani. Prejudiciul în acest caz: 8.619.787 de euro.

PRIM-MINISTRU Adrian Năstase

Adrian Năstase (PSD) a fost prim-ministrul României în perioada decembrie 2000 - decembrie 2004. În perioada 1990-1992, politicianul a mai ocupat funcția de ministru de Externe. În august 2014, el a fost eliberat din Penitenciarul Jilava după ce a executat o treime din pedeapsa totală de patru ani și șase luni de închisoare. Năstase a fost condamnat în două dosare de corupție, la care s-a adăugat un spor de 6 luni: „Zambaccian”- 4 ani de închisoare și „Trofeul Calității”- doi ani de închisoare.

VICEPREMIER George Copos

George Copos (PUR/PC) a fost în perioada decembrie 2004 - iunie 2006 vicepremier și ministru de stat pentru coordonarea activităților din domeniile mediului de afaceri și întreprinderilor mici și mijlocii. Pe 7 martie 2014, Copos a fost arestat și încarcerat, având de executat o pedeapsă de 3 ani și 8 luni în „Dosarul Transferurilor”. În august 2014, el a primit alți patru ani de închisoare în dosarul „Loteria I”. Copos mai este trimis în judecată în dosarul „Loteria II”, dar judecătorii nu au dat, încă, nicio decizie.

TELECOMUNICAȚII Sorin Pantiș

Sorin Pantiș (PNL/PC) a fost ministru al Tele comunicațiilor în perioada aprilie 1997 - decembrie 1998. Politicianul este după gratii din 8 august 2014, unde execută o pedeapsă de 7 ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare - Dan Voiculescu. În octombrie 2014, Pantiș a primit o altă condamnare, de 2 ani și 8 luni de închisoare cu executare, în dosarul „Rompetrol” - Dinu Patriciu. El mai este trimis în judecată în dosarul „Loteria II”.

APĂRARE Victor Babiuc

Victor Babiuc (PD) a fost de două ori ministru al Apărării: între 1996 și 2000. În februarie 2014, politicianul a fost eliberat de la Penitenciarul Găești după ce a executat o treime din pedeapsa de doi ani de închisoare. Condamnarea a fost dată în dosarul schimburilor de terenuri dintre omul de afaceri George Becali și MApN. În acest caz, un alt greu al Armatei, generalul Dumitru Cioflină, fost șef al Marelui Stat Major - a fost condamnat tot la doi ani de închisoare.

JUSTIȚIE Tudor Chiuariu

Tudor Chiuariu (PNL) a fost ministru al Justiției în perioada apriliedecembrie 2007. Politicianul a fost condamnat definitiv, pe 24 ianuarie 2014, la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, în dosarul „Poșta Română”. Acuzațiile vizau emiterea unui act normativ ilegal emis în calitate de ministru. Chiuariu a fost trimis în judecată, în ianuarie 2015, pentru trafic de influență și spălarea banilor în dosarul „Jaf în codrii României” - Viorel Hrebenciuc.

LUCRĂRI PUBLICE Miron Mitrea

Miron Mitrea (PSD) a ocupat, în perioada decembrie 2000 - iunie 2003, funcția de ministru al Lucrărilor publice, Transporturilor și Locuinței, iar din iunie 2003 -decembrie 2004 a fost ministrul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului. În octombrie 2014, Instanța Supremă l-a condamnat pe Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupție privind lucrările de construcție făcute la vila mamei sale. Sentința nu este definitivă, iar următorul termen este pe 13 februarie 2015.

TRANSPORTURI Relu Fenechiu

Relu Fenechiu (PNL) a ocupat funcția de ministru al Transporturilor și Infrastructurii în perioda 21 decembrie 2012 – 13 iulie 2013. El este încarcerat în penitenciarul din Iași din data de 30 ianuarie 2014, unde execută o pedeapsă de cinci ani de închisoare primită în dosarul „Transformatorul”. Fenechiu stă în aceeași celulă cu fratele acestuia, Lucian Fenechiu, care execută o pedeapsă tot de cinci ani de închisoare. Prejudiciul din acest dosar a fost de 5,7 milioane de lei, în paguba SISEE Moldova.

FINANȚE Traian Remeș

Decebal - Traian Remeș (PNL/ PNȚ-CD) a ocupat funcțiile de ministru de Finanțe, în perioada septembrie 1998 – decembrie 2000, și de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în perioada aprilie – octombrie 2007. Pe 11 februarie 2014, Remeș a fost eliberat din Penitenciarul Baia Mare, unde a fost încarcerat aproape un an. Politicianul a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare în dosarul „Caltaboșul”, pentru trafic de influență și favorizarea firmei unui afacerist.

AGRICULTURĂ Avram Mureșan

Ioan – Avram Mureșan (PNȚ-CD) a ocupat funcțiile de ministru al Reformei - aprilie - decembrie 1998, și de ministru al Agriculturii și Alimentației, decembrie 1998 - decembrie 1999. În mai 2012 a fost condamnat de Curtea Supremă la 7 ani de închisoare, cu executare, pentru corupție, într-un dosar în care era acuzat de deturnare de fonduri, faptă săvârșită în calitate de ministru. Pe 14 februarie 2012, Mureșan a primit o nouă condamnare în dosarul „Caltaboșul”: trei ani de închisoare.

TINERET Monica Ridzi

Monica Iacob- Ridzi (PDL/PPDD) a ocupat funcția de ministru al Tineretului și Sportului, în perioada 22 decembrie 2008 – 14 iulie 2009. Ea și-a dat demisia din Guvern, după ce a fost trimisă în judecată, de procurorii DNA, pentru mai multe infracțiuni, printre care cea de abuz în serviciu, fapte comise în calitate de ministru. În ianuarie 2014, ea a fost condamnată la cinci ani de închisoare. Sentința nu este definitivă și a fost contestată, următorul termen fiind în data de 9 februarie 2015.

Nașul spiritual, Dan Voiculescu: „A performat, foarte serios și capabil”

Prietenia dintre Dan Voiculescu și Codruț Șereș s-a „cimentat” în anii 2000, pe când Șereș era angajat la Grivco, fosta firmă a lui Voiculescu. Ascensiunea politică a tânărului Șereș a început în 2001, o dată cu intrarea în Partidul Conservator (PC). Cu fiecare ocazie, Voiculescu și-a manifestat sprijinul pentru mai tânărul său colaborator.

În 2005, Șereș s-a căsătorit a doua oară și a făcut nuntă la Snagov, pe un iaht al lui Ceaușescu. Printre participanți s-a numărat și nașul său spiritual, Dan Voiculescu. După eveniment, demnitarul a consemnat în declarația de avere darul de la nuntă: 55.000 de euro, 20.000 de dolari și 20.000 de lei.

Susținut de șef

Imediat după ce au început problemele penale pentru Codruț Șereș, Voiculescu i-a luat apărarea, susținând că totul este un scandal de presă alimentat de adversarii politici. „Șereș a performat, este un ministru care, de dimineața până seara, stă la minister pentru a rezolva problemele ministerului, un om foarte serios, tânăr, capabil, carismatic”, susținea Dan Voiculescu, în noiembrie 2006.

Tot atunci, ministerul lui Codruț Șereș plătea publicitate în paginile publicației din portofoliul mogulului media, „Jurnalul Național”.

Dan Voiculescu a fost propus de partid pentru a ocupa funcția de vice premier. În iunie 2006, după ce Gheorghe Copos și-a dat demisia, partidul l-a desemnat pe Voiculescu să ocupe funcția de vicepremier. El a pus o serie de condiții pentru preluarea funcției, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat după ce CNSAS l-a acuzat de colaborare cu Securitatea sub numele de cod „Felix”.

Copilul minune al PC

Revenind la cariera lui Codruț Șereș, în urma alegerilor din 2004 acesta a devenit senator de Maramureș din partea PUR și a fost desemnat ministru al Economiei și Comerțului în Guvernul Tăriceanu. După ce a început urmărirea penală în dosarul „Trădare și spionaj” și a fost înlocuit din funcție, Partidul Conservator (fost PUR) a ieșit de la guvernare.

În aprilie 2013, Șereș a părăsit trustul de presă Intact după ce a ocupat o perioadă funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Intact Media Group. El a fost şi în Consiliul de Administraţie al Editurii Intact (care editează „Jurnalul Naţional”) până în mai 2011. „Am hotărât, în urmă cu câteva zile, să demisionez din funcția de administrator al companiilor de media din grupul Intact. Decizia mea este una personală şi este motivată exclusiv de preocupările mele antreprenoriale. Mulțumesc familiei Voiculescu pentru oportunitatea pe care mi-a creat-o de a lucra o lungă perioadă de timp împreună: am fost, cred, un colaborator loial, sincer și eficient. Iar amatorilor de cancanuri le răspund: despărțirea a fost una amiabilă, iar decizia mea este de a o păstra în această notă!”, explica Codruţ Șereş.

Legăturile dintre Șereș și Voiculescu au rămas trainice. În 2014, în urma unei afirmații a candidatului Klaus Iohannis, potrivit căreia nu a fost niciodată la sediul Grivco, Șereș a afirmat că: „Iohannis minte. Am fost de față când s-a întâlnit cu Voiculescu la Grivco, eu l-am condus în biroul lui!”.