Evenimentul Zilei > Actualitate > Două din victimele polițiștilor de la Secția 16 au decedat. Mărturia tatălui unuia dintre tineri
Două din victimele polițiștilor de la Secția 16 au decedat. Mărturia tatălui unuia dintre tineri

Două din victimele polițiștilor de la Secția 16 au decedat. Mărturia tatălui unuia dintre tineri

Două dintre victimele care au fost torturate și bătute de polițiștii de la Secția 16 au decedat în decursul ultimelor două săptămâni.

Două dintre victimele agresate de polițiști la Secția 16 au decedat. Primul deces a avut loc în urmă cu aproximativ două săptămâni, se pare, din cauza unei boli de plămâni. Decesul celui de-al doilea tânăr a fost înregistrat sâmbătă, 28 martie, în locuința sa din București.

Tatăl acestuia din urmă, Gheorghe Gheorghe, este de părere că decesul are legătură cu bătăile încasate. El a avut o intervenție la Antena 3 în care a dat detalii despre această situație. Potrivit spuselor sale, după bătăile și torturile la care a fost supus, tânărul nu mai era același om.

„Lucrurile astea mi se par legate. Baiatul meu, în urma bătăilor se pierduse pe el, tremura, avea un dezechilibru la mers. A suferit și o depresie și nu a mai avut încredere în el. Îi era frică să iasă din casă. I-am spus și eu să nu mai iasă deoarece polițiștii îi puteau pune în spate orice. Puteau să pună pe cineva să-l provoace…”, a spus tatăl victimei.

Mărturia tatălui unuia dintre victime

Bărbatul a precizat că trupul băiatului a fost dus la IML, iar luni urmează să i se facă autopsia pentru a se stabili cauzele decesului. Tatăl victimei a mai subliniat că fiul său nu era consumator de droguri, în ciuda zvonurilor care circulă pe seama lui. El a precizat că acest lucru s-ar fi petrecut în trecut, pe când avea 18 ani.

„Mâine voi merge, după ora 8.30, și i se va face autopsia ca să se stabilească cauzele morții. Aș vrea să le spun tuturor celor care vorbesc să nu mai spună că lua droguri. Îl urmăream și nu este adevărat”, a mai precizat Gheorghe Gheorghe.

Tatăl victimei a mai relatat că sâmbătă a mers la fiul său acasă, unde a găsit ușa deschisă și cheile într-un alt loc decât le ținea de regulă. El a apelat la 112 pentru a semnala decesul fiului său, iar la fața locului a fost trimisă o echipă de polițiști de la Secția 16. Este vorba despre aceeași secție în care lucrau cei care l-au bătut și torturat pe fiul său.

Polițiștii l-au legitimat, a povestit bărbatul, pe el și pe soția sa, dar au refuzat să ia amprente și să facă cercetare la fața locului, spunând că nu e treaba lor.

Până la această oră, Poliția și Parchetul Capitalei nu a transmis niciun comunicat despre acest caz, dacă s-a făcut cercetare la fața locului, dacă e vorba de moarte suspectă sau nu.

Scandalul agresiunilor de la Secția 16

La începutul lunii martie, mai mulți polițiști din Secția 16 au fost acuzați că au bătut și torturat doi tineri. Incidentul s-a petrecut în luna septembrie a anului trecut, însă cazul a devenit public abia la începutul lunii martie. Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului Capitalei, care au demarat o anchetă. Potrivit anchetatorilor, în septembrie anul trecut polițiștii au „pedepsit” două persoane care le-au atras atenția că nu poartă mască de protecție. Oamenii legii i-au torturat, umilit și abandonat pe cei doi, susțin procurorii.

Trei dintre polițiștii de la Secția 16 din Capitală au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Alți trei au fost plasați sub control judiciar, iar unul a fost lăsat în libertate.

Unul dintre tineri susţinea că fost agresat de poliţişti în zona Eroii Revoluţiei din Capitală, după ce le-a atras atenţia că nu poartă mască de protecţie şi dau amenzi fără temei. Tânărul spunea atunci că poliţiştii i-au pus cătuşe la mâini şi l-au lovit cu bastoanele, cu pumnii şi picioarele.

„Cel mai șocant eveniment a fost că polițistul în vârstă și-a făcut necesitățile fiziologice pe mine. A urinat pe mine și mi-a spus: «uite ce poate să îți facă Poliția română!». M-au luat de la Eroii Revoluției, din fața gurii de metrou. M-au dus pe câmp pe undeva pe la Jilava. M-au dat jos din mașină cu cătușele la mâini, m-au târât pe jos. Mi-au dat doi pumni în coaste, m-au pus jos, au început să dea cu bastoanele în mine. Cele mai multe lovituri au fost pe tălpi”, a povestit una dintre victime.

Citește și: 

Detalii de groază în scandalul Secția 16. ”Uite ce poate să îți facă Poliția română!”

Noi dezvăluiri despre abuzurile de la Secţia 16: „M-au pus pe burtă, încătușat şi cu piciorul pe cap”

Mărturii cutremurătoare despre Secţia 16. Chinurile și umilințele par rupte din filmele de groază VIDEO

MAI a trimis corpul de control la Secția 16, unde lucrau polițiștii care au torturat doi tineri