Două companii americane au primit autorizația de a comercializa carnea de laborator. PSD vrea să fie interzisă în România

Două companii americane au primit autorizația de a comercializa carnea de laborator. PSD vrea să fie interzisă în România Carne de porc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un grup de parlamentari PSD au inițiat un proiect de lege prin care cer să fie interzisă comercializarea pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinută în laborator. Proiectul legislativ vine la scurt timp de când două companii au primit autorizații de vinde acest tip de carne.

Mai mulţi parlamentari PSD au depus, la Parlament, un proiect de lege prin care cer să fie interzisă comercializarea pe piața internă a cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale. De asemenea, social-democrații cer ca operatorii economici să fie obligați să indice pe eticheta produselor de carne prețul de achiziție din piața internă sau externă.

În proiectul de lege se mai precizează că „inscripţionarea informaţiilor obligatorii privind etichetarea cărnii şi a produselor procesate pe bază de carne, precum şi a cerinţelor privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conţinutul acestor produse se va realiza în conformitate cu condiţiile prevăzute în regulamentele europene din domeniu”. De asemenea, operatorilor economici le este interzis să folosească sintagma „produs românesc din carne” dacă nu vor îndeplini condițiile enumerate.

Reguli mult mai stricte și pentru restaurante

„Produsele de carne comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compoziţie. Produsele din carne cu adaos de alte ingrediente se vor comercializa într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de produsele din carne autentice (...), cu informare explicită către cumpărători a conţinutului acestor produse” se mai precizează în actul normativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, social-democrații cer ca prevederile să fie aplicate și în cazul meniurilor rețelelor de pizzerii, fast-food, dar și pentru produsele culinare din alte restaurante pentru care s-au folosit produse de bază cu adaos de ingrediente. În plus, în meniurile restaurantelor se vor preciza toate produsele din carne cu adaos de ingrediente în produsul de bază care au fost folosite.

„Orice neconformitate depistată de autorităţile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar. Dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face către importator sau distribuitorul produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană şi din ţările terţe”.

Ce amenzi riscă cei care nu respectă regulile

În cazul în care comercianții economici nu vor respecta regulile, vor fi sancționați în conformitate cu legislația în vigoare. Social-democrații mai cer, în acelați proiect de lege, să fie interzisă comercializarea cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale pe piaţa internă. De asemenea, grupul de parlamentari vor și ca produsele culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică să fie interzise.

În proiectul de lege intitulat „Legea cărnii şi a produselor din carne” se precizează că amenzile pentru cei care nu respectă legea sunt cuprinse între 20.000 lei şi 150.000 lei. Sancțiunile vor putea fi date de personalul împuternicit din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională, Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor cu atribuţii de control în domeniu. Proiectul de lege intră, mai întâi, în dezbatere în Camera Deputaților, informează Agerpres.

Două companii din SUA au primit permisiunea de a vinde carne cultivată în laborator

Proiectul de lege inițiat de parlamentarii PSD vine în contextul în care două companii americane au primit permisiunea de vinde carne cultivată în laborator din celule pe piața din Statele Unite. Departamentul american pentru Agricultură (USDA) a dat autorizațiile miercuri, 21 iunie, pentru Upside Foods și Good Meat. Aceste companii sunt primele care au reușit să treacă cu bine de un proces de aprobare în mai mulți pași.

Carnea realizată în laborator trebuie să treacă peste testele USDA, dar și să înplinească cerințele Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA). SUA devine a doua țară care permite vânzarea cu amănuntul a acestui produs care este derivat din celule prelevate de la animale. Primul stat a fost Singapore. „Este un vis devenit realitate. Marchează începutul unei noi ere”, a declarat Uma Valeti, CEO al companiei Upside Foods, informează Reuters.