Carnea artificială este un proiect care a rămas la fază de pionierat. Un profesor a explicat care sunt probleme oamenilor de știință
- Mihai Soica
- 23 martie 2023, 22:45
Profesorul de chimie alimentară, Petru Alexe de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a Universităţii din Galaţi, a spus despre ”carnea artificială”, că a rămas doar la fază de proiect.
Profesorul Alexe a mai precizat, referindu-se la ideea de a produce carne artificială în laboratoare de specialitate, că nu s-a avansat prea mult în acest domeniu de activitate.
Practic, Alexe dezamorsează isteria din ultima vreme legata de producerea cărnii artificiale în laboratoare.
”Carnea în laborator pentru moment este o promisiune pentru că în sistemul pe care l-am văzut realizat în alte ţări această carne este realizată până la un moment dat. Ea nu a reuşit încă să ajungă la structura normală a cărnii şi evident nu poate avea toate utilizările cărnii. Să luăm partea bună. Partea bună este că are un conţinut ridicat din punctul de vedere al aminoacizilor. Poate să fie considerat echivalent cu o carne animală numai că ştiinţa cu siguranţa va arăta dacă avem posibilitatea de a merge mai departe, de a face o reconstituire a funcţionalităţii ţesutului muscular pentru că lucrurile nu sunt chiar extrem de simple”, a spus Petru Alexe.
Va mai dura mult până la producerea cărnii artificiale
Profesorul de la Universitatea din Galați a mai spus că proiectul cărnii artificiale sau sintetice, este unul mult mai vast.
Dacă vor reuși să producă carne artificială în laboratoare, oamenii de știință vor descoperit și modalitatea de a produce țesuturi umane sau chiar organe ale corpului omenesc.
Petru Alexe crede că pașii făcuți de cercetători în acest domeniu sunt foarte important, dar nu suficienți. Mai mult, carnea artificială trebuie studiată și din punctul de vedere al reacțiilor adverse și al dezechilibrelor pe care le poate produce organismului artificial.
“Avem de-a face cu un pas în lumea aceasta a cercetării. Acest pas nu îl putem nega şi nu sunt împotriva acestei evoluţii. Acest exerciţiu de auto-Dumnezeire poate că este făcut cu o ţintă ceva mai sus, poate să ajungem ca această carne sintetică să devină şi mişcătoare numai că mai e mult până acolo. Vă daţi seama ce spectaculos ar fi să putem reconstitui ţesuturi în medicina umană, să putem reconstitui organe în medicina umană. Trebuie să privim şi aspectele de progres ştiinţific. Compoziţia este garantată, vorbesc de această carne artificială, este aparent bine”, a mai spus profesorul Alexe, citat de realitatea.net.