Dosarul Ferma Băneasa. Avocatul Robert Roșu a primit despăgubiri de un milion de lei pentru condamnarea nelegală. Cum a motivat Tribunalul București această decizie

Dosarul Ferma Băneasa. Avocatul Robert Roșu a primit despăgubiri de un milion de lei pentru condamnarea nelegală. Cum a motivat Tribunalul București această decizie Avocatul Robert Roșu Sursa foto: EVZ

După ce a fost condamnat pe nedrept la cinci ani de închisoare, în cunoscutul Dosar Ferma Băneasa, avocatul Robert Roșu a fost achitat în casație de un complet de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

”Completul negru” de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe avocatul Robert Roșu, la cinci ani de închisoare, acesta fiind încarcerat la Penitenciarul Rahova, la data de 17 decembrie 2000.

După 341 de zile, un alt complet de la ICCJ, care judecă recursuri în casație, a decis că fapta pentru care a fost condamnat avocatul Roșu nu există, drept pentru care acesta a fost eliberat de urgență, din închisoare, pe data de 23 noiembrie 2021.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, la data de 20 mai 2022, Robert Roșu a dat Statul Român în judecată și a cerut acordarea de daune morale și materiale, pentru perioada în care a stat nevinovat la închisoare.

Ciupit de purici și de ploșnițe

Procesul s-a judecat la Tribunalul București, unde judecătorul a decis ca avocatul Roșu să primească suma de un milion de lei, pentru deținere nelegală, și 2.2 milioane de lei, daune materiale, adică sumele de bani pe care le-ar fi putut câștiga din derularea activității de avocat.

”Astfel, (avocatul Roșu - n.n.) a menţionat că fost încarcerat la penitenciarul Rahova în perioada 17.12.2020 - 29.10.2021 şi ulterior, după acordarea de către judecătorul de supraveghere a regimului semideschis de detenţie, a fost transferat la penitenciarul Jilava, unde a fost închis în perioada 29.10.2021 - 23.11.2021 ... Din declaraţiile martorilor audiaţi în cauză, tribunalul reţine că acesta a fost deţinut în condiţii improprii, având pe corp numeroase semne de pişcături de ploşniţe, locuind într-o cameră mică, friguroasă iarna şi călduroasă vara, că avea apă caldă intermitent, cu lumina naturală mult redusă din cauza gratiilor, şi fără posibilităţi de ieşit în aer liber (întrucât şi spaţiul de plimbare zilnică era acoperit cu gratii), zgomotul inerent locuirii într-un spaţiu cu mai multe persoane, certurile din spaţiile alăturate, împiedicându-i odihna”, se arată în sentința Tribunalului București.

A fost închis la regim sever

Judecătorul de la Tribunalul București a mai motivat faptul că Robert Roșu a fost închis direct la un regim sever de închisoare, deși era avocat de meserie, fără alte abateri penale, un om cu familie, necunoscut pentru comiterea unor infracțiuni cu violență.

”Referitor la perioada în care reclamantul a fost încarcerat în executarea pedepsei, atât la Penitenciarul Rahova (în perioada 17.12.20202 – 29.10.2021), cât şi la Penitenciarul Jilava (în perioada 29.10.2021 – 23.11.2021), tribunalul reţine că aceasta a fost cea în care impactul asupra reclamantului a fost sever”, se mai arată în sentință.

Cum s-a ajuns la suma de un milion de lei

Tribunalul București mai menţionează că suma acordată cu titlu de daune morale nu trebuie privită matematic, ”ca o împărţire a sumei totale la numărul de zile”, ci trebuie evaluată dintr-o mai largă perspectivă, care presupune pe lângă privarea efectivă de libertate şi adăugarea suferinţelor suprapuse, atât morale, cât şi fizice.

”În acest context, tribunalul consideră că suma de 1.000.000 lei este rezonabilă şi suficientă pentru a se putea aprecia că oferă o compensaţie reclamantului pentru toată perioada (de 435 de zile) în care a fost privat nejustificat de libertate, atât în arest preventiv, cât şi în executarea pedepsei. Perioada cumulată de 435 zile este deosebit de îndelungată, având în vedere caracterul nejustificat al acesteia, decurgând din achitarea prin raportare la art. 16, lit. b CPP, fiind marcată de stres, deznădejde, umilinţă, teamă şi îngrijorare, fiind cert că supunerea unei persoane la acest context pe această perioadă are consecinţe de durată, atât fizice, dar mai ales psihice”, potrivit sentinței.

De asemenea, Robert Roșu a mai primit și daune materiale în valoare de 2.282.952 lei.