Doliu în PNL. A murit „doamna de fier”. Liderii partidului încă n-au aflat vestea neagră

Doliu în PNL. A murit „doamna de fier”. Liderii partidului încă n-au aflat vestea neagră

Veste neagră pentru Partidul Naţional Liberal (PNL), odată ce a fost confirmată moartea celei care a fost soţia lui Mircea Ionescu-Quintus, Viorica Quintus.

Soţia fostului lider liberal Mircea Ionescu-Quintus a decedat luni dimineaţă la de 94 de ani, conform unor surse apropiate familiei, citate de Agerpres. Nonagenara s-a stins în locuinţa din Ploieşti a familiei. Cea căreia Mircea Ionescu-Quintus „doamna mea de fier” suferite în urmă cu doar câteva zile un atac cerebral. Sursa citată a dezvăluit că fiul acesteia e aşteptat în ţară pentru a stabili programul funeraliilor.

Viorica Quintus a murit distanţă de 3 ani după ce a decedat Mircea Ionescu-Quintus, scriitor, om politic şi fost ministru al Justiţiei. Acesta s-a stins în septembrie 2017, la vârsta de 100 de ani.

Cine a fost Ionescu-Quintus

În 2017, Mircea Ionescu-Quintus era președinte de onoare al Partidului Național Liberal. El rămâne în politica românească unul dintre cele mai puternice simboluri al liberalismului din România. Ionescu-Quintus a fost membru al PNL de peste 80 de ani, senator şi fost preşedinte al Senatului. De asemenea, acesta a fost şi un scriitor cunoscut apreciat pentru epigramele sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

De-a lungul vieţii, legendarul lider liberal a traversat cele mai importante perioade din istoria României: a prins două Războaie Mondiale şi Revoluţia din decembrie 1989. El a trăit în regimul lui Carol al II-lea, l-a respectat pe mareşalul Ion Antonescu şi i-a preţuit pe Regina Maria şi pe Regele Ferdinand. Din cauza apartenenţei politice, acesta a suferit în temniţele comuniste şi la Canal.

Modelul său în politică a fost I.G. Duca (n.r. - prim-ministruş liberal asasinat de legionari în 1933). Totodată, marele erudit  Nicolae Iorga a fost unul dintre cei care au fost prezenţi în cariera lui cu sfaturi preţioase.

La 19 ani s-a înscris în PNL

Născut în 1917, Mircea Ionescu Quintus s-a înscris în PNL la 19 ani şi a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, fiind deţinut politic în perioada comunistă. După Revoluţie, el ocupat funcţiile de preşedinte al PNL şi ministru al Justiţiei. De asemenea, a avut un mandat de deputat şi două de senator. Mircea Ionescu-Quintus provine dintr-o familie de vechi liberali. Tatăl său, Ion Ionescu-Quintus a avut 9 mandate de parlamentar din partea PNL.

Fiul i-a călcat pe urme în cariera de jurist, dar şi în politică. În perioada interbelică, a urmat cursurile organizate la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. După absolvirea din 1938, devine avocat. Un alt mentor de-ai săi a fost Gheorghe Tătărăscu, despre care a spus că a fost cel care a reuşit să-l ţină departe de Mişcarea Legionară.

Viorica, doamna de fier a lui Ionescu-Quintus

În 1947 s-a căsătorit cu Viorica, care i-a fost alături la toate activităţile sale politice, fiind și ea membră PNL din 1945. Pe cei doi i-a legat şi faptul că Viorica provenea dintr-o familie cu tradiţie liberală. Despre aleasa inimii sale, Ionescu-Quintus obişnuia să spună adesea că ea a fost cea care l-a făcut să reziste în viaţă, în momentele de grea încercare pentru căsnicia lor. Pe Viorica Quintus o numea „doamna mea de fier”, într-o metaforă atât de sugestivă pentru legătura lor.

Fiul lor, Răzvan Ionescu-Quintus, locuieşte în Germania alături de soţie, de aproape 40 de ani, iar la data morţii liderului liberal, cei doi nu aveau urmaşi. Odată venit la putere Partidul Comunist Român (PCR), Ionescu-Quintus a stat mai mulţi ani în lagăre, inclusiv la cel de la Canalul Dunăre - Marea Neagră,

În 1954, când a fost eliberat de la Canal, a fost racolat de Securitate şi a spus ulterior că nu a avut puterea să refuze fosta poliţie politică. Legat de acest subiect, a mai spus dar că nu a deranjat pe nimeni prin declaraţiile date Securităţii. În 2000, când era preşedintele Senatului, CNSAS a făcut public că fusese informator al Securităţii, dar liberalul a contestat decizia. Doi ani mai târziu, instanţa a decis că Mircea Ionescu-Quintus nu a făcut poliţie politică.

În 2002, a fost decorat de Ion Iliescu cu „Steaua României” în grad de cavaler. În 2009, a primit de la Traian Băsescu gradul de general de brigadă în retragere, iar în 2017, Klaus Iohannis l-a decorat cu Ordinul „Steaua României” în rang de ofițer. La ora redactării acestei ştiri, pe pagina de Facebook a PNL nu era niciun mesaj în memoria celei care a fost Viorica Quintus. De asemenea, nici pe contul de Facebook al premierului Ludovic Orban nu era marcată această veste neagră.

Foto: Mircea Ionescu-Quintus şi Viorica Quintus

sursa: Agerpres