Fostul lider din Filipine era celibatar, dar şi catolic practicant. Decesul a fost confirmat joi de reprezentanţii Ministerului de Externe, citaţi de France Presse, Reuters şi DPA. „Noynoy” Aquino al III-lea a fost şef al arhipelagului din 2010 până în 2016. El a fost fiul preşedintei Corazon Aquino şi al soţului ei Benigno „Ninoy” Aquino, asasinat la întoarcerea din exil.

Cei menţionaţi sunt foarte respectaţi în Filipine Ambii datorită faptului că în anii 1980 au contribuit la restabilirea democraţiei după dictatura lui Ferdinand Marcos. Aquino a fost al 15-lea preşedinte al Filipinelor şi a murit din cauza insuficienţei cardiace. El a fost transportat de urgenţă la un spital din capitala Manila în cursul dimineţii, dar eforturile medicilor au fost zadarnice.

Benigno „Noynoy” Aquino al III-lea era grav bolnav

Jurnaliştii de la Manila Bulletin au dezvăluit că fostul preşedinte făcea dializă de trei ori pe săptămână şi avea cancer pulmonar în stadiul 4. Ministrul de Externe, Teodoro Locsin, a reacţionat pe Twitter şi a transmis că este foarte mâhnit „pentru moartea unui om devotat”. Totodată, acesta a subliniat că Benigno Aquino al III-lea a fost un bărbat „curajos, rănit într-un atac armat” şi care „a condus ţara noastră cu o răceală deconcertantă (…), numai pentru că îşi ascundea atât de bine sentimentele încât se credea că nu le are”.

GROUP: President Benigno S. Aquino III poses for photograph immediately after confering US Senator Daniel Inouye (7th from left) and US Senator Thad Cochican (6th from left) the Order of Sikatuna and Order of Lakandula respectively in a ceremony Monday in Malacanang. Standing from left are malacanang chief of protocol Manuel Perez-Rubio, House Speaker Feliciano Belmonte, Senate President Juan Ponce-Enrile, DFA Secretary Albert del Rosario, President Aquino, Sen. Thad Cochican, Sen. Daniel Inouye and wife Irene, and US Ambassador to the Philippines Harry Thomas. (Photo by Gil Nartea/Malacanang Photo Bureau)

Amintim că Aquino a fost rănit în 1987, într-o tentativă de puci împotriva administraţiei conduse chiar de mama sa.
La rândul său, judecătorul Curţii Supreme din Filipine, Marvic Leonen, (fost consilier pentru pace al lui Aquino) şi-a exprimat „tristeţea profundă”. După Aquino, la conducerea ţării a urmat preşedinte Rodrigo Duterte. În timpul mandatului său, Aquino a condus un program de anticorupţie şi a introdus reforme economice importante.

Recent, Duterte a ameninţat că îi va încarcera pe filipinezii care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19. Declaraţia lui face ocolul lumii şi vine în momentul în care guvernul de la Manila încearcă să intensifice campania de vaccinare pentru a preveni răspândirea variantei Delta.