Măștile de protecție de unică folosință ajung pe recifele de corali din apropierea capitalei Filipinelor, Manila. În conformitate cu o estimare a Băncii Asiatice de Dezvoltare, în timpul vârfului pandemiei COVID-19, orașul ar fi putut genera până la 280 de tone de deșeuri medicale pe zi.

Plasticul din interiorul măștilor sanitare este consumat de animalele marine

Grupurile de protecție a mediului avertizează la rândul lor. Ele susțin că plasticul din interiorul măștilor sanitare ajunge în apă și este consumat de animalele marine. Aciviștii de mediu îndeamnă guvernul filipinez să îmbunătățească tratarea deșeurilor medicale, pentru a preveni poluarea mării.

Scafandrii de la Anilao Scuba Dive Center, un grup afiliat la Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, care promovează turismul marin durabil în Asia de Sud-Est, au filmat imagini dezolante cu recifele de corali acoperite cu măști sanitare, relatează Digi 24, citând presa britanică.

”M-am simțit tristă și vinovată”

„Când am văzut o mască sanitară albastră, m-am simțit tristă și vinovată, pentru că și au am folosit astfel de măști, care sunt ușor de aruncat”, a spun Shala, membră a grupului de scafandri.

Reciful de corali e frumos colorat, iar viața marină din jurul lui e diversă. Atunci când au făcut prima scufundare după lockdown-ul provocat de pandemie, Shala și colegul ei Oliver au fost șocați de poluarea cu deșeuri.

„În 10 minute am văzut vreo 10-12 măști, acest lucru nu se întâmpla înainte. Oare de câte luni erau acolo acele măști? Nu ne dorim acest lucru”, se întreabă Oliver.

Scafandrii implicați în această acțiune au adunat măștile și le-au adus la suprafață, alături de alte deșeuri din plastic găsite în apă.

„Nu vrei ca turiștii să vadă asta și nu vrei ca peștele pe care îl pui pe masă să fi înghițit o mască sanitară”, a mai spus Oliver.

Scafandrii speră că în Filipine această problemă de ordin educațional și ambiental va fi soluționată în cele din urmă.