Doi deputați „cosmici” au traversat mapamondul ca să vadă un satelit care nu s-a mai lansat

Doi deputați „cosmici” au traversat mapamondul ca să vadă un satelit care nu s-a mai lansat

În perioada 20-24 aprilie Valerian Vreme și Daniel Oajdea au fost la Kourou unde era programată lansarea satelitului Sentinel-1 B. Numai că, din cauza condițiilor meteo satelitul s-a lansat pe 25 aprilie, când deputații erau deja întorși acasă

În Parlamentul României există și Subcomisia pentru Spațiu. Ei bine, da. Și președintele acestei Subcomisii, Valerian Vreme (UNPR), alături de colegul său din Comisia pentru tehnologia informației, Daniel Oajdea (independent) au fost în luna aprilie într-o deplasare externă în Guyana Franceză. Motivul?

În perioada 20-24 aprilie 2016, la Kourou, a avut loc evenimentul de lansare a satelitului Sentinel -1B din programul Copernicus.

13.438 de lei pentru 5 zile

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei doi deputați români au fost invitați la eveniment de Agenția Spațială Europeană (ESA). Pentru cele cinci zile petrecute în Guyana Franceză, Camera Deputaților a scos din buzunar 13.438 de lei. Banii le-au ajuns deputaților doar pentru biletele de avion București-Paris și retur, și o parte din cazare. Restul a fost plătit de ESA.

FOTO:Satelitul Sentinel 1 B, lansat de pe o rachetă Soyuz din Centrul Spațial din Guyana Franceză

La întoarcerea din călătorie, cei doi deputați au povestit în scris agenda de lucru a evenimentului: în prima parte s-a dezbătut importanța programului Copernicus, iar în a doua parte s-au lansat sateliții Sentinel-1B, Microscope și Fly Your Satelite!.

Deputații au atașat și programul pe ore, din care aflăm când s-au dus la Jupiter ( unde era Centrul de Control) și când s-au întors și că au avut și petreceri. Din program nu au lipsit, bineînțeles „lunch-urile”.

Ca să cităm din președintele Klaus Iohannis, „am citit și ne-am considerat informați”.

Au avut și ghinion. Satelitul Sentinel 1 B, programat să fie lansat pe data de 22 aprilie, din cauza condițiilor meteorologice și a unor probleme tehnice a fost lansat pe data de 25 aprilie.

Valerian Vreme și Daniel Oajdea erau deja înapoi în România.

Deputații ne-au descris ce fac sateliții, cum a fost deschis evenimentul cu prezentarea filmului „The way into space”, și cum directorul CNES le-a făcut o urare de bun venit.

Apoi, în informarea depusă la Cameră redau citate din prezentările făcute de directorul programelor de observare a Pământului din cadrul ESA și președintele și directorul executiv al ARIANESPACE.

„La sfârșitul prezentării, participanții au fost invitați să viziteze facilitățile de lansare a sateliților, respectiv platformele de lansare Soyuz și Ariane”.

Semnează deputații: Daniel Vasile Oajdea și Valerian Vreme.

Contactat de EVZ, Valerian Vreme ne-a spus că satelitul Sentinel 1 B este fratele lui Sentinel 1 A și va furniza informații despre gheața din mările polare, surpări de terenuri, și ar putea ajuta în caz de inundații. „N-am mai stat la lansare – se lansează când condițiile meteo sunt perfecte. Din păcate, nu au fost perfecte. A trebuit să ne întoarcem”, a spus el.

Ce au făcut, concret, acolo? Au participat la prezentări. Nu a pus poze pe Facebook de la eveniment pentru că era campania electorală pentru alegerile locale și nu ar fi fost indicat. Îl întrebăm care sunt beneficiile României? „De când suntem parte a ESA suntem proprietari ai facilităților generate de constelația de sateliți. I-aș îndruma pe tineri să se ducă pe zona de satelit. E un gol imens. Avem foarte multe informații despre România, nu ținem pasul cu prelucrarea datelor”, spune el.

A doua oară nu s-ar mai duce. „Sincer a fost foarte obositor. Am stat mai mult în aer”, se plânge deputatul, care acum e cu picioarele pe Pământ.