Evenimentul Zilei > Justitie > DNA aniversează 20 de ani de anticorupție. Iohannis: „Este nevoie de o legislație care să garanteze independența justiției”
DNA aniversează 20 de ani de anticorupție. Iohannis: „Este nevoie de o legislație care să garanteze independența justiției”

DNA aniversează 20 de ani de anticorupție. Iohannis: „Este nevoie de o legislație care să garanteze independența justiției”

Direcția Națională Anticorupție (DNA) aniversează astăzi împlinirea a 20 de ani de activitate la Cercul Militar Național din București. La acest eveniment participă și președintele României, Klaus Iohannis.

La eveniment participă atât președintele Klaus Iohannis, cât și reprezentanți ai unor instituții publice din România și din străinătate, precum și ai autorităților specializate în combaterea corupției din alte state. În acest context, șeful statului a ținut un discurs pentru procurorii DNA.

Președintele României a aplaudat munca depusă de procurori pentru pedepsirea actelor de corupție. De asemenea, Iohannis a susținut că înființarea DNA a reprezentat un prim semnal al asumării luptei anticorupție de către România la cel mai înalt nivel și pe termen lung.

Mai mult decât atât, formarea acestei instituții a reprezentat un demers de importanță națională pentru țara noastră. „S-au schimbat și mentalitățile. Societatea românească nu mai tolerează lipsa de corectitudinde în mediul public”.

Contribuția DNA în societatea românească

Iohannis a dorit să scoată în evidență rolul pe care DNA îl are în societatea din România. Așadar, șeful statului a precizat că lupta împotriva corupției este sinonimă cu lupta pentru o societatea mai bună pe care autoritățile României și-o doresc. Mai mult decât atât, președintele a susținut că prin lupta împotriva corupției, DNA a ajuns să fie un reper în regiune și în Europa.

În ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, Iohannis consideră că instituția a avut un aport considerabil. „Cu fiecare pas realizat în  combaterea corupției suntem mai aproape de încheierea MCV și aderarea la Spațiul Schengen. În ultimii ani, provocările nu au fost deloc puține, dimpotrivă”.

Klaus Iohannis a vorbit despre Legile justiției

Iohannis a subliniat că aniversarea a 20 de ani de la înființarea DNA coincide cu perioada în care parlamentul dezbate Legile Justiției. Iohannis a precizat că reformele în domeniul justiției trebuie realizate în conformitate cu mecanismele Uniunii Europene. În final, președintele a încheiat prin a spune că lupta împotriva corupției rămâne un obiectiv clar al mandatului său.

„Pentru ca munca dumneavoastră să aibă ecoul așteptat de societate, este nevoie de o legislație clară, coerentă, care să garanteze independența justiției și să creeze mecanismele necesare pentru buna funcționare a parchetelor. Mai mult, reforma legilor justiției trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene”.