DISENSIUNE în Parlament. PNL și USR vor să SESIZEZE CCR

DISENSIUNE în Parlament. PNL și USR vor să SESIZEZE CCR

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, și deputatul USR, Cristian Ghinea, au declarat că formațiunile din care fac parte vor sesiza CCR , deoarece convocarea Camerei Deputaților în sesiune extraordinară nu a îndeplinit condițiile legale și constituționale.

„Pentru ca o sesiune extraordinară să fie convocată este nevoie de solicitarea preşedintelui României, solicitarea Biroului permanent al uneia dintre Camere sau solicitarea a o treime dintre parlamentari. Niciuna dintre aceste condiţii nu a fost îndeplinită pentru sesiunea extraordinară convocată la dorinţa domnului Dragnea. Domnul Dragnea a afirmat şi a transmis prin SMS că îşi doreşte o sesiune extraordinară. Poate că îşi doreşte la Teleorman, dar nu poate să îşi dorească în Parlamentul României decât în baza Constituţiei. Aşadar, PNL a afirmat astăzi foarte limpede că nu poate să fie părtaş la un simulacru de sesiune extraordinară a Parlamentului României. Am solicitat lucrul acesta şi am adresat rugămintea de a fi de acord cu noi şi ceilalţi colegi din Opoziţie”, a anunţat Turcan, la Palatul Parlamentului, potrivit agerpres.ro.

Ea a adăugat că membrii Biroului permanent din Opoziţie au fost prezenţi şi şi-au exprimat astfel disponibilitatea ca în Parlament „să se poarte o dezbatere în sesiune extraordinară”.

„În acelaşi timp, nu facem treaba Puterii. Trebuie să înţeleagă domnii de la PSD şi de la ALDE foarte limpede că nu pot să se prevaleze de majoritatea parlamentară când le convine şi când nu le convine să spună că Opoziţia este de vină. Vor sesiune extraordinară, atunci să îşi cheme oamenii la treabă. Mai există, de asemenea, o menţiune făcută în şedinţa de Birou permanent şi anume că la ora 15,00 oricum cei din PSD vor convoca sesiune extraordinară. Total neconstituţional. Total în afara regulamentului. Sesiunea extraordinară nu îndeplineşte condiţiile pentru desfăşurare ca atare, ţinând cont că după emiterea unei ordonanţe de urgenţă Parlamentul trebuie convocat în maximum cinci zile. OUG pentru care a fost sesizat Parlamentul, de modificare a legii educaţiei naţionale, nu poate intra în vigoare pentru că PSD nu s-a strâns la treabă. Vom sesiza Curtea Constituţională cu acest derapaj”, a subliniat ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputatul USR, Cristian Ghinea, secretar în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, a susținut că sesiunea extraordinară a Parlamentului nu a fost convocată formal, deoarece Biroul permanent nu a avut cvorum, şi a subliniat că formaţiunea sa va semna o sesizare din partea Opoziţiei la CCR pe acest subiect.

„Au lipsit reprezentanţii Puterii (n.r - de la Biroul permanent), în frunte cu domnul Dragnea. (...) Nu există formal în acest moment sesiune extraordinară”, a spus Ghinea.

El a precizat că USR se va ralia unui demers privind sesizarea CCR în acest caz.

„Nu poate un singur om, printr-o singură semnătură, să declare sesiune extraordinară deschisă fără Biroul permanent. (...) Biroul permanent nu a avut cvorum pentru că domnul Dragnea, cel care a semnat această hârtie, nu a fost aici şi alţi câţiva membri ai PSD. Domnul Dragnea trebuie să vină la serviciu dacă vrea sesiune extraordinară. (...) Evident că vom semna şi noi împreună cu colegii de la Opoziţie această sesizare la CCR”, a mai spus Ghinea.

Şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, convocată pentru astăzi, nu a putut avea loc din lipsă de cvorum.

La ora 15:00, urmează să aibă loc şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor.

Vicepreşedintele Camerei Florin Iordache a arătat că plenul va avea loc pentru că a fost convocat luni de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, chiar dacă şedinţa Biroului permanent nu s-a putut ţine din lipsă de cvorum.

Deși cel care a convocat Camera Deputaților în ședință extraordinară a fost liderul social-democrat, Dragnea a ales să plece în vacanță. El şi-a delegat atribuţiile, de marţi până vineri, lui Florin Iordache.

Absențele lui Liviu Dragnea de la ședințele Camerei Deputaților, for pe care îl conduce de la începutul acestei legislaturi, au fost taxate de PMP, formațiunea lui Traian Băsescu fiind de părere că acesta ar trebui să renunțe la funcție.