Evenimentul Zilei > Actualitate > Directorul de la Apele Române Dobrogea- Litoral, George Papari, despre miniștrii tehnocrați: „Mi se rupe de ei”
Directorul de la Apele Române Dobrogea- Litoral, George Papari, despre miniștrii tehnocrați:  „Mi se rupe de ei”

Directorul de la Apele Române Dobrogea- Litoral, George Papari, despre miniștrii tehnocrați: „Mi se rupe de ei”

Punerea sub acuzare de către DNA a directorului Apelor Române Dobrogea-Litoral, George Papari, pentru abuz în serviciu și conflict de interese vine după mai multe sesizări din partea hotelierilor din Mamaia, care de altfel i-au cerut oficial și demisia din funcție pentru modul în care a organizat ultimele licitații pentru plaje. Întinderi uriașe de nisip din Mamaia și Năvodari au ajuns astfel în posesia unor firme care nu au nicio legătură cu turismul, în detrimentul hotelierilor care nu mai pot oferi turiștilor servicii, gratuite, pe plajă.

Reclamații au ajuns și la Ministerul Mediului, care în urmă cu trei săptămâni a trimis la Constanța Corpul de Control. S-au verificat, bineînțeles,licitațiile pentru închirierea plajelor, organizate suspect de târziu, cu doar o zi înainte de deschiderea oficială a sezonului estival. Și astfel, investitorii serioși din turism s-au trezit fără plaje, acestea fiind câștigate de firme înființate cu doar câteva zile înainte de licitații. Iar zecile de contestații depuse la Apele Române “au fost aruncate la gunoi”, iar hotelierii, ignorați. Când patronatele hoteliere i-au spus că au făcut reclamații la ministerul Mediului, la Economie și la Turism, răspunsul lui George Papari ar fi fost ”mi se rupe de ei”.

„Plajele se închiriază cu contracte de o zi”

Știe toată lumea că tatăl lui George Papari, deținătorul unui hotel de o stea în Mamaia,  pe numele fundației Andrei Șaguna, are de mai mulți ani peste 6000 mp de plajă în zona centrală a stațiunii Mamaia, pe care a subinchiriat-o lui Marwan Duhair, administratorul unui club de fițe.  Fapt confirmat și de DNA. Contestatarii presupun însă că în spatele noilor căștigători ai licitațiilor s-ar afla de fapt  directorul  general al Administrației Bazinale de Apă “Dobrogea-Litoral”, George Papari, consilier local PSD, care prin interpuși ar avea și el bucățile lui de plajă. Patronul celui mai mare restaurant din Mamaia spune indignat că șmecheriile se fac și prin încheierea unui contract de asociere cu un hotel care are plajă iar a doua zi, după câștigarea licitației, contractul se reziliază.

Directorul George Papari dat în judecată de Federația Patronatelor din Turism

Pe lângă faptul că este cercetat de procurorii anticorupție, directorul  Apelor Române de pe litoral are cel puțin trei dosare în instanță. A fost dat în judecată de președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, cel mai mare investitor de pe litoral. Omul de afaceri, care numai la Năvodari deține un complex hotelier de patru stele cu o capacitate de 2500 de locuri, a rămas fără plajă, întinderea de nisip de 8000 mp fiind câștigată de aceeași firmă, nou înființată, care a pus mâna și pe alte plaje din stațiune. În luna aprilie, Mohammad  Murad ceruse demisia lui George Papari în prezența vicepremierului Costin Borc pentru că Apele Române nu organizaseră încă licitațiile pentru ca investitorii din turism să poată avea plajele pregătite pentru turiști, de 1 Mai.Ulterior, “a venit răzbunarea”, investitorul a rămas fără plajă. 

Patronatele hoteliere au cerut demiterea directorului George Papari

Hotelierii speră ca afacerile necurate de la Apele Române să iasă într-un fel la iveală. Mohammad Murad nu știe cum îi va putea mulțumi pe turiștii care urmează să îi umple hotelurile. Așteaptă 5000 de turiști din Israel. S-a gândit întâi să îi trimită la Apele Române. Apoi, ca formă de protest și-a spus să închidă complexul hotelier „ să se audă la guvern și la președinție”. O altă variantă ar fi să închiriem 5-6 autobuze aici la Phoenicia le oferim cazare și masă și, zilnic, facem naveta la bulgari. Turiștii noștri să facă plajă în Bulgaria. Dacă așa se vrea, facem și asta. E normal?”. La fel de supărat este și președintele Asociației Hotelierilor din Mamaia , Nicolae Bucovală care îl acuză de mult și deschis pe Papari că din cauza lui turiștii nu pot beneficia de servicii gratuite pe plajă. “Noi când ofertăm și facem pachetele turistice îi spunem turistului că aici e plaja ta iar șezlongul și umbrela sunt gratuite”.

Papari, “membru al clanului Mazăre-Constantinescu”

George Papari, consilier local PSD la al doilea mandat, a fost numit director in ianuarie 2013 când echipa Mazăre-Constantinescu –Strutinsky controla tot ce mișcă pe litoral. “Domnul director de la Apele Române a rulat în ultimii trei ani milioane de euro. Iar pregătire lui e aproape zero. Nu e normal să pui asemenea persoane pe funcții. Dar aici scaunul se dă pe principiul, face parte din gașcă, dăm scaunul . In PSD nu se găsea un director mai capabil decât acest director ? Dar faptul că dl George a făcut parte dintr-un anumit clan, a fost preferat. Nimeni nu se gândește dacă e eficient sau competent. Asta e filozofia tristă. Nu politicul e problema ci spiritul de clan”, comentează Mohammad Murad.

„Papari  este un personaj destul de complicat de dat afară”

Surse din Apele Române Dobrogea Litoral spun că directorul George Papari nu pare afectat de faptul că a ajuns în atenția DNA. Ar avea sprijin puternic la centru și “rămâne neclintit pe funcție în așteptarea guvernării PSD din toamnă”. Întrebat recent, de EVZ, dacă, la cererea hotelierilor, se discută demiterea lui George Papari, directorul adjunct al Administrației Naționale Apele Române, Gheorghe Rusu, a spus că nu-i atât de simplu. “Papari este un personaj destul de complicat de dat afară, dar eu nu știu, mă ocup de investiții. Ei, directorii, din punct de vedere juridic sunt independenți. Pe ei nu-i dă nimeni afară. Trebuie îndeplinite o serie întreagă de proceduri”.

George Papari: “Mă poate verifica oricine, licitațiile pentru plaje sunt corecte”

Iar directorul George Papari, pe care l-am prins la ultima ședință a Coniliului Local Municipal Constanța, a declarat pentru EVZ că nu este afectat de nemulțumirile hotelierilor. Licitațiile pentru plaje s-ar fi organizat “ca la carte” și nu îi este teamă că a fost dat în judecată de Mohammad Murad. “Merg la instanță și dovedesc că am avut dreptate, oricum nu e singurul nemulțumit. Eu nu am plaje pe litoral și nici nu sunt în spatele firmelor care au câștigat licitațiile, poate verifica oricine”, a spus George Papari. Iar despre reacția lui cu “mi se rupe” de miniștri, George Papari dă din cap. “E cuvântul meu împotriva cuvântului lui Mohammad Murad, hai să fim serioși, pe cine vor crede?”