Dieta nordică: Cât de mult te ajută să pierzi din greutate? Lista alimentelor pe care trebuie să le consumi și ce beneficii îți aduc

Dieta nordică: Cât de mult te ajută să pierzi din greutate? Lista alimentelor pe care trebuie să le consumi și ce beneficii îți aduc Sursă: Hlphoto | Dreamstime.com

Dieta nordică poate determina pierderea în greutate și poate îmbunătăți markerii de sănătate - cel puțin pe termen scurt, arată studiile specialiștilor din nutriție. Acest fel de alimentație include alimente consumate în mod obișnuit de oamenii din țările nordice. În articolul în cauză, vom trece în revistă câteva aspecte important despre dieta nordică, inclusiv ce alimente trebuie consumate și evitate, precum și potențialele beneficii pentru sănătate.

Dieta nordică înlocuiește alimentele procesate cu cele integrale, cu un singur ingredient. Aceasta poate susține pierderea în greutate și poate ajuta la combaterea tensiunii arteriale ridicate, a nivelului de colesterol, a markerilor inflamatori.

Ce este dieta nordică?

Dieta nordică este un mod de alimentație care se concentrează pe alimentele de proveniență locală din țările nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda și Islanda. A fost creată în 2004 de un grup de nutriționiști, oameni de știință și bucătari pentru a aborda ratele crescânde ale obezității și practicile agricole nesustenabile din țările nordice.

Poate fi o alegere bună din perspectiva mediului, deoarece pune accentul pe alimentele care provin din surse locale și sunt cultivate în mod durabil. Comparativ cu o dietă occidentală medie, conține mai puțin zahăr și grăsimi, dar de două ori mai multe fibre și fructe de mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce alimente se consumă și care trebuie evitate

Dieta nordică pune accentul pe alimentele tradiționale, sustenabile și de proveniență locală, cu un accent puternic pe cele considerate sănătoase.

Mâncați des: fructe, fructe de pădure, legume, leguminoase, cartofi, cereale integrale, nuci, semințe, pâine de secară, pește, fructe de mare, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, ierburi, condimente și ulei de rapiță (canola)

Mâncați cu moderație: carne de vânat, ouă crescute în aer liber, brânză și iaurt.

Consumați rar: alte tipuri de carne roșie și grăsimi animale

Nu mâncați: băuturi îndulcite cu zahăr, zaharuri adăugate, carne procesată, aditivi alimentari și alimente rapide rafinate

Dieta nordică este foarte asemănătoare cu dieta mediteraneeană. Cea mai mare diferență este că pune accentul pe uleiul de canola în locul uleiului de măsline extravirgin.

După cum subliniază criticii, unele dintre alimentele din dieta nordică nu existau în țările nordice cu secole în urmă. Printre acestea se numără lactatele cu conținut scăzut de grăsimi și uleiul de canola, care sunt alimente moderne.

De asemenea, majoritatea fructelor nu cresc bine în nord - cu excepția merelor și a câtorva tipuri de fructe de pădure.

Cu toate acestea, dieta nordică nu a fost concepută pentru a reflecta dieta nordicilor de acum sute de ani. În schimb, aceasta pune accentul pe alimentele sănătoase care sunt obținute la nivel local în Scandinavia de astăzi.

Dieta nordică pune accentul pe alimentele din țările nordice. Este asemănătoare cu dieta mediteraneeană și pune foarte mult accent pe alimentele vegetale și pe fructele de mare.

Ajută la pierderea în greutate?

Mai multe studii au evaluat efectele dietei nordice asupra pierderii în greutate. Într-un studiu efectuat pe 147 de persoane obeze instruite să nu restricționeze caloriile, cei care au urmat dieta nordică au pierdut 4,7 kg, în timp ce cei care au urmat o dietă daneză tipică au pierdut doar 1,5 kg.

Cu toate acestea, într-un studiu de urmărire efectuat un an mai târziu, participanții la dieta nordică au recăpătat cea mai mare parte din greutate.

Aceste rezultate sunt foarte tipice pentru studiile pe termen lung privind pierderea în greutate. Oamenii pierd în greutate la început, dar apoi o recuperează treptat, pe parcursul a 1-2 ani.

Un alt studiu de 6 săptămâni susține efectele de reducere a greutății ale dietei nordice, deoarece grupul care a urmat dieta nordică a pierdut 4% din greutatea corporală - semnificativ mai mult decât cei care au urmat o dietă standard.

Dieta nordică pare a fi eficientă pentru pierderea în greutate pe termen scurt - chiar și fără a restricționa caloriile. Totuși, ca în cazul multor diete de slăbire, este posibil să recâștigați greutatea pierdută în timp.

Potențiale beneficii pentru sănătate

Alimentația sănătoasă merge dincolo de pierderea în greutate. Poate duce, de asemenea, la îmbunătățiri semnificative ale sănătății metabolice și la scăderea riscului de multe boli cronice. Mai multe studii au examinat efectele dietei nordice asupra markerilor de sănătate.

Tensiunea arterială

Într-un studiu de 6 luni la persoane obeze, dieta nordică a redus tensiunea arterială sistolică și diastolică cu 5,1 și, respectiv, 3,2 mmHg - în comparație cu o dietă de control.

Un alt studiu de 12 săptămâni a constatat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale diastolice la participanții cu sindrom metabolic.

Colesterolul și trigliceridele

Chiar dacă dieta nordică este bogată în multe alimente sănătoase pentru inimă, efectele sale asupra colesterolului și trigliceridelor sunt inconsistente.

Unele studii - dar nu toate - constată o reducere a trigliceridelor, dar efectele asupra colesterolului LDL (rău) și HDL (bun) sunt nesemnificative din punct de vedere statistic.

Cu toate acestea, un studiu a observat o ușoară reducere a colesterolului non-HDL, precum și a rapoartelor LDL-c/HDL-c și Apo B/Apo A1 - toate acestea fiind factori de risc puternici pentru bolile de inimă.

Controlul zahărului din sânge

Dieta nordică nu pare a fi foarte eficientă în ceea ce privește scăderea nivelului de zahăr din sânge, deși un studiu a arătat o mică reducere a glicemiei la post.

Inflamație

Inflamația cronică este un factor major al multor boli grave. Studiile privind dieta nordică și inflamația dau rezultate mixte.

Un studiu a constatat o reducere a markerului inflamator CRP, în timp ce altele nu au observat efecte semnificative din punct de vedere statistic.

Un alt studiu a arătat că dieta nordică a redus expresia genelor legate de inflamație în țesuturile adipoase ale organismului.

Dieta nordică pare a fi eficientă în ceea ce privește scăderea tensiunii arteriale. Efectele asupra colesterolului, a trigliceridelor din sânge, a nivelului de zahăr din sânge și a markerilor inflamatori sunt slabe și inconsistente, relatează Health Line.

Concluzionând, dieta nordică este sănătoasă, deoarece înlocuiește alimentele procesate cu alimente integrale, cu un singur ingredient. Ea poate provoca o pierdere în greutate pe termen scurt și o anumită reducere a tensiunii arteriale și a markerilor inflamatori. Cu toate acestea, dovezile sunt slabe și inconsistente.

În general, orice dietă care pune accentul pe alimentele integrale în locul junk food-ului occidental standard este posibil să ducă la o anumită pierdere în greutate și la îmbunătățiri ale sănătății.