Diavolul, pe cale de disparitie

Diavolul, pe cale de disparitie

Diavolul tasmanian, simbolul insulei dupa care a fost numit, se afla in pragul disparitiei din cauza unei forme contagioase de cancer facial, care decimeaza aceasta specie de animale.

Este o epidemie unica, fara precedent in analele zoologiei, oamenii de stiinta depunand eforturi intense pentru gasirea unui vaccin. Misterioasa forma de cancer a aparut in randul diavolilor tasmanieni acum aproximativ 11 ani.

Tumorile faciale s-au raspandit fulgerator, provocand moartea a peste 75.000 de animale, aproape jumatate din intregul populatiei micilor creaturi.

Cancerul care-i afecteaza pe diavolii tasmanieni este neobisnuit prin faptul ca are un inalt grad de transmisibilitate si este 100a fatal. Odata aparute, tumorile faciale cresc incontinuu si ajung sa dizolve oasele, muschii si tendoanele animalului, ca o baie de acid.

Ne puteți urmări și pe Google News

In plus, din cauza acestei boli, biologii au observat o modificare a comportamentului animalelor, care se imperecheaza mai devreme, iar puii vin pe lume in anotimpuri neprielnice. Spre exemplu, puii, fortati sa paraseasca marsupiul mamei in toiul iernii, au sanse mici de supravietuire.