Dezghețul între NATO și Pactul de la Varșovia
- Florian Olteanu
- 16 septembrie 2023, 13:19
Dezghețul între NATO și Pactul de la Varșovia. În anul 1975, s-a semnat Actul Final de la Helsinki, prin care a a fost creată OSCE.
NATO şi Pactul de la Varşovia au avut forțe armate însemnate în Europa, gata de confruntare. Totuși, au stabilit de comun acord un obiectiv fundamental, acela de prevenire a atacurilor surpriză.
Membrii Pactului de la Varșovia aveau superioritatea strategică (la capitolele personal şi arme convenționale) datorită forței militare considerabile a Uniunii Sovietice. Aceasta deținea armamentcât toate țările membre ale NATO la un loc.
Dezghețul NATO-Pactul de la Varșovia, început în 1970
Totuși, în anii 70, lucrurile începeau să intre în zodia „dezghețului” Est-Vest. În anul 1972, procesul de negociere SUA-URSS se va concretiza în Tratatul de Limitare a Armelor Strategice (SALT). Acesta separa negocierile politice de cele militare. În cadrul Conferinței pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE) se vor desfășura atât negocieri politice dar şi negocieri pe teme militare.
În 1973, la Viena, au început negocierile asupra armelor convenționale dintre NATO şi Pactul de la Varşovia.
În anul 1975, s-a semnat Actul Final de la Helsinki, prin care a a fost creată OSCE. Practic se recunoștea situația politică internațională de la finalul celui de-al doilea război mondial (în acel an se împlineau trei decenii de la victoria Aliaților contra Germaniei). Acest act reprezenta, implicit și recunoașterea frontierelor existente.
Terorism în Europa
În Europa, terorismul lovea din greu în stabilitatea statelor occidentale. În Franța, FLNC lupta pentru eliberarea Corsicii . ETA visa la independența Țării Bascilor în Spania, IRA dorea unificarea Irlandei de Nord cu Irlanda, Brigade Rosse în Italia, l-au asasinat pe premierul Aldo Moro în 1978.
În noaptea de 13/14 ianuarie 1978, un grup de nouă teroriști corsicani din FLNC au organizat, înarmați și mascați cu cagule un raid care a constat în bombardarea stației radar NATO de la Solenzara.
A existat un amplu plan de filaj, s-a făcut muncă informativă și au existat antrenamente speciale contra unor militari NATO. Au fost folosite 40 kg de explozibil (adesea era utilizat Semtex, explozibilul de proveniență cehoslovacă aproape imposibil de descoperit la acea dată în aeroporturi și docurile portuare). Operațiunea a fost codată „Operațiune Zara”.
De la armele nucleare din Europa la căderea Cortinei de Fier
În spatele acestor mișcări teroriste din state occidentale (din lumea liberă) au stat mereu interesele URSS. Sovieticii își propuseseră să lovească în dezvoltarea statelor de dincolo de „Cortina de Fier” și să prevină astfel, imixtiunile occidentale în „Lagărul socialist”.
În 1979, negocierile au fost oprite brusc de către sovietici, deranjați de amplasarea de către NATO a unor sisteme nucleare în Europa (sistemul INF).
În 1987, discuțiile au fost înlocuite cu negocieri asupra Forțelor Convenționale în Europa (CFE). Negociatorii NATO şi Pactul Varşovia au reuşit să încheie Tratatul asupra Forțelor Convenționale în Europa (CFE-1), până în 1990.
În 1988, principiile de negociere au fost: „obiectivele negocierii urmăresc întărirea stabilității şi securității în Europa prin convenirea unui echilibru sigur şi stabil al forțelor armate”.
Anul 1989 însă va deveni decisiv în istoria Tratatului de la Varșovia, marcând „începutul sfârșitului” pentru acest bloc politico-militar.