Presedintele Vladimir Putin si liderul chinez Hu Jintao si-au etalat ieri forta militara la manevrele din Urali.
Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau chinez Hu Jintao au asistat ieri la spectaculoasele manevre militare ale tarilor membre ale Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (OCS).
O demonstratie de forta in fata lumii occidentale, manevrele desfasurate in regiunea Celiabinsk din Rusia nu fac decat sa alimenteze temerile ca Vladimir Putin doreste sa transforme noua alianta central-asiatica intr-un al doilea Pact de la Varsovia, comenteaza „Daily Telegraph”.
Fondata in 2001, OCS cuprinde, pe langa Rusia si China, alte patru state din Asia Centrala - Kazahstan, Kirgizstan, Tadjikistan si Uzbekistan, in timp ce India, Pakistanul, Mongolia si Iranul asteapta sa fie primite in organizatie.
Manevrele, demarate in provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei si continuate in regiunea Celiabinsk din Muntii Ural, constituie punctul culminant al unei serii de exercitii desfasurate pe o perioada de noua zile si denumite „Misiune de pace 2007”. La exercitii au participat 6.000 de soldati, sprijiniti de un arsenal impresionant.
Forumul antiamericanismului
Liderii OCS au participat cu o zi in urma la un summit desfasurat la Biskek, in fosta republica sovietica Kargazstan, prilej cu care si-au exprimat opozitia fata de „hegemonia Statelor Unite”.
Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad, care a participat la summit in calitate de observator, a apreciat ca planurile americane de instalare a unui scut antiracheta reprezinta o „amenintare” pentru „intreaga Asie”. La randul sau, Vladimir Putin a laudat „forta crescanda” a noii aliante. Intr-o referire evidenta la politica Washingtonului, liderul rus si-a exprimat convingerea ca „orice incercare de a rezolva unilateral probleme regionale sau globale este inutila”.
Desi nu toti analistii sunt convinsi de sansele de succes ale acestei organizatii, mai ales tinand cont de neincrederea istorica dintre Rusia si China, presa de la Moscova, aproape total aservita puterii, a laudat foarte mult OCS. Astfel, in ultimele zile, ziarele rusesti au vorbit despre nasterea unei „aliante anti-NATO” sau de „Pactul de la Varsovia 2”.
Statele Unite se vor multumi probabil cu imaginile oferite de satelitii de spionaj, intrucat cererea Washingtonului de a trimite observatori la Celiabinsk a fost respinsa.
Patrule de bombardiere
Rusia a decis reluarea zborurilor de patrulare ale bombardierelor strategice rusesi „de o maniera permanenta”, reluand astfel o practica abandonata la sfarsitul Razboiului Rece, a anuntat Putin la Celiabinsk.
Potrivit liderului rus, zborurile de patrulare urmau sa inceapa la miezul noptii trecute. Declaratia lui Putin nu este de natura sa surprinda, avand in vedere ca in ultimele saptamani au fost mai multe incidente in care avioane rusesti s-au apropiat de teritoriul Marii Britanii sau de baza militara americana din insula Guam.