Scandal sub ochii ministrului Bogdan Aurescu, la OSCE. Oficialul Letoniei s-a aprins și a luat Rusia la rost

Scandal sub ochii ministrului Bogdan Aurescu, la OSCE. Oficialul Letoniei s-a aprins și a luat Rusia la rost Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Prezența unor reprezentanți ai Rusiei la ședința Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Viena, a produs multă iritație în rândul letonilor și lituanienilor. În plus, Austria este acuzată că a organizat un banchet în onoarea rușilor.

Joi, reprezentanții Rusiei au participat la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Viena.

Unul dintre reprezentanții Letoniei le-a vorbit rușilor și le-a transmis un mesaj similar, cu cel al militarilor Ucraineni care apărau Insula Șerpilor, la începtul invaziei ruse.

Rihards Kols, membru al delegației letone și șef al Comisiei pentru afaceri externe a Saeima, s-a adresat reprezentanților ruși și i-a citat pe apărătorii Insulei Șerpilor din Ucraina, care au refuzat să se predea cererilor rusești.

Ne puteți urmări și pe Google News

Parlamentarul leton a fost un critic absolut la adresa Rusiei și a crimelor de război comise de soldații ruși în Ucraina.

”OSCE nu este un loc pentru elefanți, sau pentru criminalii de război ruși care au legitimat anexarea teritoriilor suverane ucrainene. Delegației ruse din această cameră nu pot decât să îi repet ceea ce polițiștii de frontieră ucraineni au spus atât de elocvent acum aproape un an, când se adresau unei anumite nave de război rusești. Voi transmite un mesaj delegației ruse care se află în această sală și îi voi cita pe polițiștii de frontieră ucraineni: Navă de război rusă, du-te dracului”, a spus Kols.

Austria criticată că ajută Rusia

În momentul în care unul dintre parlamentarii ruși și-a început discursul la ședința OSCR, reprezentanții unui grup de țări europene s-au ridicat în picioare și au părăsit sala de ședințe.

Inexplicabil, Austria a eliberat vize pentru 18 parlamentari ruși, inclusiv pentru președintele Dumei, Piotr Tolstoi, în pofida sancțiunilor UE.

Un grup de țări UE și peste 100 de intelectuali austrieci au protestat față de decizia Vienei.

”Austria se comportă ca și cum lumea s-ar fi oprit la 24 februarie 2022. Poziția noastră în materie de securitate a devenit de râsul lumii”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de reprezentanții culturii austriece.

La ședința OSCE de la Viena participă și o delegație din România, condusă de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Rușii invitați la banchet

Politicienii ruși au fost întâmpinați călduros la Viena de Partidul Libertății din Austria, de extremă dreapta, care i-a invitat pe ruși să participe la un banchet pe 24 februarie, la aniversarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Reprezentanții Lituaniei au boicotat sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE din cauza participării Rusiei, informează lrt.lt.